Promocija knjige "Split za djecu? – galerija slika

15.6.2016

Pogledajte galeriju slika s predstavljanja knjige “Split za djecu? Knjigu “Split za djecu? predstavile su prof. dr. sc. Anči Leburić, ilustratorica Tonka Milun i urednica […]

Pogledajte galeriju slika s predstavljanja knjige “Split za djecu?

Knjigu “Split za djecu? predstavile su prof. dr. sc. Anči Leburić, ilustratorica Tonka Milun i urednica Mirjana Dodig.

“Split za djecu?, višejezična je knjiga namijenjena mlađoj djeci našega grada, turistima i svima onima koji žele obogatiti općenito svoja saznanja o dalmatinskom gradu.
Dijaloška komunikacija dvoje djece združena je u jednostavan tekst koji stilski neće zamarati, zbunjivati, niti otežavati čitanje, posebno onih mlađih čitatelja kojima je vodič i namijenjen. Vodič se referira i geografski (na Split i njegove urbane prostore), kulturološki (baština grada i ovdašnje civilizacije), umjetnički (spoj ilustrativnoga, vizualnoga i grafičkoga), povijesno (stvarni događaji) i arhitektonski. Osim što je zanimljiv na onaj pomalo duhoviti i bezazleni dječji način, Vodič je izuzetno dinamičan, jer u njemu spretno i kompetentno dijalogiziraju dva “malca” o svome Gradu.

Autorica Mirjana Dodig kao svestrana prosvjetna djelatnica, u odgojno-obrazovnim područjima je obavljala niz različitih poslova, iskušavajući se vrlo uspješno u brojnim i raznovrsnim aktivnostima, od nastave, kulture do humanitarnih akcija. Njeno životno i stručno iskustvo u radu s djecom, svakako je utjecalo na publiciranje ovoga rada pod nazivom SPLIT-dječji vodič, u kojem je oblikovana izvrsna ideja, koja je izvrsno složena i grafički (ilustratorski) i dijaloški ? kroz razgovor i slike dvoje malih “fetivih? Splićana: Duje i Mare.
Dometi Vodiča su višestruki. Pristup autorice je multiperspektivan, jer se brojni aspekti u njemu isprepliću, kao npr. nedvojbeni edukativni karakter samoga teksta, s obzirom na sadržaj, te ciljane čitatelje i čitateljice. Autorica je postigla kvalitetnu suradnju s ilustratoricom i s prevoditeljicama, što je interakcijski značajno zbog krajnjega cilja Vodiča koji je namijenjen mlađoj djeci, ali i svima onima koji pokušavaju ili žele obogatiti općenito svoja saznanja o jednom dalmatinskom gradu. U dijaloškoj dimenziji, komunikacija između dvoje djece postiže svoje efekte u lingvističkom i u semantičkom smislu, združena u jednostavan tekst koji stilski neće zamarati, zbunjivati, niti otežavati čitanje, posebno onih mlađih čitatelja kojima je vodič i namijenjen. Dalje, Vodič se referira i geografski (na Split i njegove urbane prostore), kulturološki (baština grada i ovdašnje civilizacije), umjetnički (spoj ilustrativnoga, vizualnoga i grafičkoga), povijesno (stvarni događaji), arhitektonski (konkretne građevine, objekti, spomenički prostori), informativno (muzeološki). Osim što je zanimljiv na onaj pomalo duhoviti i bezazleni dječji način, Vodič je izuzetno dinamičan, jer u njemu spretno i kompetentno dijalogiziraju dva malca o svome Gradu.

Konačno, ovaj Dječji vodič svakako može biti vrlo simpatičan i sadržajan spomen na grad kojega je vrijedilo bolje upoznati, zapamtiti i možda ? vratiti se u njega ponovno, prilikom nekog drugog turističkog Grand toura-a!!! Prema tome, zaslužuje lansiranje na turističko tržište, no ja bih ga osobno preporučila i kao dodatnu lektiru u osnovnoj školi.

Prof. dr. sc. Anči Leburić