Pisci u klupama – susret srednjoškolaca s autorom: Jasen Boko

17.5.2019

Ponedjeljak, 20. svibnja. 2019. u 17:00, dvorana 1 Središnje knjižnice Gradska knjižnica Marka Marulića pokreće novi program namijenjen isključivo srednjoškolcima pod nazivom “Pisci u klupama” […]

Ponedjeljak, 20. svibnja. 2019. u 17:00, dvorana 1 Središnje knjižnice

Gradska knjižnica Marka Marulića pokreće novi program namijenjen isključivo srednjoškolcima pod nazivom “Pisci u klupama” s ciljem privlačenja i zadržavanja mladih čitatelja, te poticanja čitalačkih navika u skladu s Nacionalnom strategijom za poticanje čitanja.

Uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture RH, te uz poticaj i podršku profesora, GKMM Split će se truditi osigurati susrete sa suvremenim hrvatskim autorima u mjesečnom ritmu namijenjene isključivo mladima. Učenici će sami moderirati i aktivno sudjelovali u programu i time od pasivnih promatrača postat će aktivni sudionici književnih susreta.

Pisci u klupama – susret srednjoškolaca s autorom

Kraj je školske godine, dosta vam je ispitivanja, ocjena, kontrolnih i provjera znanja. A da napravite pauzu i pridružite nam se u ponedjeljak, 20. svibnja u 17:00 u Središnjoj knjižnici GKMM kada nam u goste dolazi Jasen Boko koji će ovaj put odgovarati na vaša pitanja.

Da nije putovanja, Bokin životopis bio bi gotovo sasvim običan: studirao (diplomirani profesor književnosti i dramaturg), pisao, radio, objavljivao… Međutim, putovanja svijetom učinila su njegovu životnu priču zanimljivom. Radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao je Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Ima on i ozbiljni dio života. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent… Dramski tekstovi igrani su mu u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. Objavio je trinaest knjiga, od toga ih je pet (ili šest?) putopisnih, prevođen je na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za svoje pisanje zaslužio je niz nagrada, a najvažnije su Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012. za knjigu Tragovima Odiseja te Marin Držić za dramu O kupusu i bogovima 2010. Održao je stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu!), a njegove se knjige, kaže izdavač, dobro prodaju. Po zanimanju je, barem onom u duši – nomad.

Program Pisci u klupama podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Split.