Otvorenje izložbe Vedrana Karadže Tabulova "Drugo čitanje"

19.1.2018

Noć muzeja, petak, 26. 01. 2018. Gradska knjižnica Marka Marulića – Središnja knjižnica, Ulica slobode 2 18:00 Izložbene vitrine: Otvorenje izložbe Vedrana Karadže Tabulova Drugo […]

Noć muzeja, petak, 26. 01. 2018.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

18:00 Izložbene vitrine: Otvorenje izložbe Vedrana Karadže Tabulova Drugo čitanje

Pravi poticaji i zrak koji sam disao pripremajući ove radove je hommage knjizi kao činjenici, radosti i intrigi čitanja ali također i privilegiju da je svijet knjige svijet u kojem imamo izbora. (…)
Volim formu knjige, njeno tijelo, mekoću, zvuk, valovitost, puninu i papirnatu lakoću. Volim njenu (a)simetriju, volim što je arhetipna i analogna, volim što može imati grešku a da joj ta greška ni malo ne oduzima na smislu (…)
Za ovu priliku nekim knjigama za koje je isteklo moje zanimanje oduzeo sam sadržaj i pokušao umetnuti novi. Igrališta riječi postaju igre bez riječi, forma postaje sadržaj potpuno ili tek u tragovima. Na pola knjige a na pola artističke činjenice za mene su logično i neminovno srastanje ideja, afiniteta, konteksta, raspoloženja u uvijek otvorenu potencijalnu hiper knjigu ispisanu starim znanjima i novim namjerama. Drugo čitanje u ovom slučaju ne znači samo drugo po redu nego i sva ostala čitanja.
Svi radovi su izrađeni u tehnici assemblagea.
Vedran Karadža Tabulov rođen je u Splitu, 28. travnja 1977. godine. Na Općoj gimnaziji maturirao je osamnaest godina poslije, te potom upisao ALU u Širokom Brijegu. Diplomirao je 2002. godine u klasi profesora Igora Dragičevića, stekavši titulu akademskog slikara-grafičara i profesora likovne kulture. Poslije studija, osim bavljenja grafikom, slika, fotografira, improvizira, te sve češće boravi na otoku Drveniku Velom, gdje se kontinuirano bavi assemblageom. U dugom sljedećem periodu stalno održava ravnotežu između pokušaja bavljenja grafikom na kopnu i izradom assemblagea na otoku, ostajući maksimalno fokusiran na kreativnu djelatnost. Zanima se za hortikulturu i uređenje okoliša u uvjetima i mjeri otoka koji na to nadahnjuje. Tako je i danas. Živi i radi na relaciji Split ? Solin ? Drvenik Veli. Član je HULU Split, LIKUM i HZSU. Upriličio je tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj, a sudjelovao je i na više njih u zemlji i inozemstvu.

Katalog izložbe