Otvorenje izložbe Stari Split na fotografijama Kamila Buja

19.1.2018

Noć muzeja 2018., petak, 26.01.2018. u 18:30 u izložbenom prostoru Središnje knjižnice Izložbeni prostor u 18:30Otvorenje izložbe Stari Split na fotografijama Kamila Buja ? fotografije […]

Noć muzeja 2018., petak, 26.01.2018. u 18:30 u izložbenom prostoru Središnje knjižnice

Izložbeni prostor u 18:30
Otvorenje izložbe Stari Split na fotografijama Kamila Buja ? fotografije izrađene sa staklenih foto-negativa iz fototeke Zavičajne zbirke Spalatina

Stari Split na fotografijama Kamila Buja ? fotografije izrađene sa staklenih foto-negativa iz fototeke Zavičajne zbirke Spalatina

U fototeci Zavičajne zbirke Spalatina čuva se veći broj staklenih foto-negativa iz donacije Lorence Baturina, rođene Buj. Većinom su snimljeni dvadesetih godina XX. stoljeća u obitelji splitskog glazbenika, violinista i notografa Kamila Buja (1896. – 1970.). Prikazuju gradske krajolike i vedute, sportska događanja, brodove te obiteljske portrete građana Splita na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće. Sačuvani su u originalnim kutijama koje ih štite od svjetla, po dvanaest komada u dvanaest kutija.
Zahvaljujući pojavi praktičnih fotoaparata, početkom XX. stoljeća, fotografija je u Splitu postala iznimno popularna među građanstvom. Upotreba malih staklenih negativa na malom formatu papira bila je prilagođena lijepo opremljenim uvezanim albumima, kakve je imala gotovo svaka starija građanska obitelj.
Kamilo Buj potječe iz ugledne splitske obitelji s bogatom poduzetničkom i glazbenom tradicijom. Rodbinski i poslovno vezana za grad Beč, obitelj Buj pratila je sva tehnička dostignuća tog vremena. Tako su novim foto-aparatom s prenosivim sklopivim kamerama na ploče nastale i fotografije autora na kojima su ovjekovječeni portreti članova obitelji, ambijenti i lokaliteti Splita s neponovljivim detaljima, viđenim iz osobne perspektive.
Stakleni foto-negativi iz ostavštine obitelji Buj značajan su primjer amaterske fotografije koje su, za razliku od profesionalnih, sačuvane u rijetkim primjercima.
U realizaciji donacije posredovao je gospodin Mladen Cukrov na čemu iskreno zahvaljujemo. Zahvaljujemo i gospodinu Marinu Šegviću koji je odabrao staklene foto-negative, gospođi Gordani Tudor koja je pomogla u datiranju i opisu motiva na pojedinim fotografijama te Foto studiju Olga.

Katalog izložbe