Novi naslovi za djecu i mlade

26.8.2015

Novi naslovi u našoj knjižnici – Jeste li ih pročitali? Mmmm, ljeto još traje pa ako ne znate koju knjigu još pročitati donosimo popise najnovijih […]

Novi naslovi u našoj knjižnici – Jeste li ih pročitali?

Mmmm, ljeto još traje pa ako ne znate koju knjigu još pročitati donosimo popise najnovijih naslova za djecu, mlade i roditelje, pa izaberite, družite se s knjigom i zabavite. 🙂

 

SLIKOVNICE

"NoćniBerk, Ari i Long, Loren. Noćni pjev. Zagreb: ArTresor naklada, 2015.

Mali šišmiš Kiro po prvi put odlazi tražiti hranu posve sam, bez majke i drugih šišmiša. Tijesno mu je oko srca jer svijet je velik, tajanstven i mnogo je nepoznatoga. Kako će se snaći sam, kako će se vratiti kući?

Odvajanje od roditelja i poznatog okruženja jedno je od najsnažnijih iskustava u životu djeteta (a i roditelja). Prvi samostalni koraci u svijet odrastanja i uz najveću podršku mogu za dijete biti zastrašujući. Valja otkriti svoje sposobnosti, ohrabriti se na istraživanje nepoznatog i osloniti se na vlastite snage.

 

"image002"
Berner, Rotraut Susanne. Iznenađenja za Karla: razvojne priče za glasno čitanje. Zagreb: Planet Zoe, 2015.

Autorska zbirka priča nagrađivane njemačke spisateljice i ilustratorice odiše toplim i zabavnim zgodama o zečiću Karlu i njegovoj obitelji. Kraća forma, duhovitost, simpatičan glavni lik s koji se djeca mogu poistovjetiti i razigrane ilustracije čine ove priče prikladnim za čitanje u raznim prigodama (prije spavanja, na putovanjima, pri posjetu liječniku, u vrtiću…). U ovoj zbirci sadržane su tri priče o posjetu gradu, neobičnoj proslavi rođendana i napetom iščekivanju Djeda Božićnjaka.

 

"image003"

Cabrera, Aleix i Curto, Rosa Maria. Jana i higijena. Zagreb: Neretva, 2015.

Slikovnica za predškolce iz serijala Zdrave navike govori o važnosti održavanja osobne higijene. Jana pripada malenim stanovnicima šume zvanim Šumići. Voli igru skrivanje u lišću, penjanje, ali ne voli kupanje. Zbog nebrige o osobnoj higijeni, Janu počnu izbjegavati prijatelji Šumići kao i šumske životinje. Na kraju slikovnice nalazi se kratki edukativni tekst o higijeni i važnosti njezina održavanja te niz zanimljivosti o povijesti sapuna, šampona, zubne paste…zanimljivih ne samo djeci već i odraslim osobama.

"image004"

Donaldson, Julia. i Monks, Lydia. Što je bubamara čula. Zagreb: Profil knjiga, 2015.

Lopovi su željeli provaliti na farmu. Mala bubamara ih je čula. Tko joj je još pomogao, pročitajte u ovoj zabavnoj slikovnici…

 

 

"image005"

Đokić-Pongrašić, A. i Macan, D. Kockica. Zagreb: Knjiga u centru, 2015.

Pročitajte priču o tati, maloj djevojčici i jednoj kockici…

 

 

 

"image006"

Pongrašić, Z. i Živković, Dobrosav Bob. Najsporiji kralj na svijetu. Zagreb: Knjiga u centru, 2015.

Što se dogodi kada se kralj jednoga pužjeg kraljevstva uvrijedi zbog priče o tome da je kralj drugog kraljevstva sporiji od njega? Rat? Ma ne, nešto puno domišljatije: pužja utrka koja će dokazati koji je od dvojice kraljeva sporiji. S ilustracijama veselog i bogatog kolorita, ova je duhovita slikovnica zanimljiv izazov i malenim i velikim čitateljima.

"image007"

Siegner, Ingo. Zmajić Kokos i blago u džungli. Zagreb: Planet Zoe, 2014.

Serija slikovnica o zmajiću Kokosu za sada ima četiri naslova. Duhovite su to i zanimljive priče o avaturama zmajića Kokosa i njegovih prijatelja. Zmajić je domišljat, hrabar i znatiželjan, a takvima kao on stalno se događaju neobične pustolovine. U ovoj knjizi zmajić, dikobrazica Matilda i zmajožder Oskar pronalaze pergament s neobičnim znakovima koji upućuju na skriveno blago. Odluče se za potragu. Nakon niza napetosti i smijeha, sve se sretno završava. Zmajić Kokos i njegov autor (ujedno i ilustrator), svjetski su poznati, a 2003. autor je nagrađen nagradom Bad Iburger Kinderliteraturpreis “Schlossgeschichten”. Ingo Siegner jedan je od utemeljitelja uglednog udruženja “Lesestart Hannover”, osnovanoga s ciljem promicanja ranog čitanja u obitelji, jaslicama i vrtićima u suradnji s knjižnicama i drugim obrazovnim ustanovama.

KNJIGE ZA DJECU

"image008"

Mihoković-Kumrić, Nada i Premerl, Jasminka. Imaš izbor: priče za male (i) velike. Zagreb: Biakova, 2015.

Zbirka priča čiji podnaslov “priče za male (i) velike” upućuje da ih mogu čitati i mali i veliki, svatko u skladu s njegovim iskustvom i znanjem. Pisane u formi basne, prenose djeci važne životne poruke potičući ih na razmišljanje i jasno im dajući na znanje koji je put u životu ispravan i najbolji. Glavni junaci su uglavnom životinje koje su poput ljudi različitih karaktera, ponašanja i razmišljanja. Susrećemo naivne, lijene, tupoglave, sebične, bahate, tužne, razborite, hrabre, nesebične i mnoge druge likove. Oni nam šalju poruke o zajedništvu i međusobnom pomaganju “Muha proročica”, o problemima ljubavnih odnosa “Zekica i Zekomir”, “Roda zavodnica”, “Bodljika”, o žalovanju nakon gubitka drage osobe “Vučjak Lupin i bijela ruža”, o ljudskim manama i prijevarama u nekoliko priča u kojima je lik lisice Foksure. Neobične su i priče “Tronogi gavran” i “Pas crvenih očiju” u kojima su likovi koji odskaču od društvene zajednice. Ima još priča u kojima se tako lijepo preslikava društvo sa svim negativnim i pozitivnim licima, no mi smo ti koji imamo mogućnost izbora.

"image009"

Pastis, Stephan. Pogledajte što ste učinili. Zagreb: Profil knjiga, 2015.

I uskoro će riješiti najveći slučaj u svojoj generaciji: školsko natjecanje u traženju ukradena globusa. To mu je prilika da kući donese 500 kuna koje će mu jamačno osigurati cijelu budućnost. No netko očito pokušava izigrati sustav. Namjestiti ga. Preveslati. Prevariti. Uz nepouzdanu pomoć Totalke, svog lijenog partnera koji je sjeverni medvjed te bezizglednog novog saveznika, ekscentrične pratete Šupljače, Timi Promašaj stoga mora pronaći način da spriječi te smicalice. Da pobijedi tu nepravdu.

 

 

"image010"

Peirce, Lincoln. Natko Veliki: uzvraća udarac. Zagreb: Europapress holding, 2015.

Drugi naslov duhovitoga serijala o Natku, učeniku 6. razreda, u čijim će nestašlucima i pokušajima da postane slavan i sjajan (što mu baš ne polazi za rukom), uživati mlađi osnovnoškolci. U ovoj epizodi Natko će se opet uvaliti u nevolje. Zaglavit će s Dinom, svojom vječnom neprijateljicom koja mu je postala partnerica u zajedničkom školskom projektu. Autor serijala, koji je dospio na listu najprodavanijih naslova New Yor Timesa, pisac je i crtač stripova Lincoln Peirce. Knjiga je napisana u stripovskoj maniri, s mnogo crteža, što pridonosi privlačnosti i olakšava čitanje.

 

 

"image011"

Pichon, Liz. Tom Gates: moj savršeni svijet. Zagreb: Školska knjiga, 2015.

Tom Gates ide u 5. razred i u svoj dnevnik bilježi sve zgode i nezgode koje svakog dana doživljava kod kuće i u školi. Sve svoje zapise redovito ilustrira crtežima koji nisu baš uvijek zabavni njegovim profesorima. Tom voli glazbu, a njegov najdraži bend su 3FACE, no on i njegov najbolji prijatelj Derek imaju i svoj bend Psi zombiji. Obožava jesti karamel-vafle i izluđivati sitnim podvalama svoju stariju sestru Deliju…

 

 

"image012"

Pilić, Sanja i Barun, Niko. Maša i bajke. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015.

Maša voli čitati, a bajke su joj najomiljenije štivo. No što će se dogoditi kad likovi iz bajki iznenada ožive i krenu s Mašom u šetnju?

 

 

 

 

"image013"

Polak, Sanja i Kreč, Darko. Mala Ema straha nema. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015.

Netko se boji pasa, netko učiteljice, a netko groma. No mala Ema zna da je najbolje sa svakim se strahom suočiti i pobijediti ga. Kako je Ema na zabavan način pobijedila svoje strahove i veselo krenula dalje pročitajte u ovoj knjizi.

 

 

 

"image014"

Walliams, David i Ross, Tony. Zla zubarica. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015.

Duhovit roman u kojem se dječak Alfie sukobljava sa zlom Zubaricom najavljen je kao priča strave i užasa. Grad je poharala zubokradica koja ispod dječjih jastuka umjesto novčića Zubić vile ostavlja mrtvog puža golaća, živog pauka, stotine uholoža koje gmižu pod jastukom… Pobijediti zubaricu koja je ujedno i vještica Alfie uspijeva uz pomoć svog oca, drage socijalne radnice Winnie, prodavača Raj ai školske prijateljice Gabi. Napet roman o hrabrom Alfieju namijenjen je djeci školske dobi.

 

 

KNJIGE ZA MLADE

"image015"

Banićević, Morea i Bišćan, Damir. Demon školske knjižnice. Zagreb: Algoritam, 2015.

Napeti avanturističko-fantastični roman za mlade, riječke autorice, priča je o šesteročlanoj skupini dvanaestogodišnjih prijatelja (četiri dječaka i dvije djevojčice) koji uobičajeno provode svoje dane, sve dok jedan od dječaka ne dobije kaznenu zadaću u kojoj mora opisati lik iz zadane knjige. Dječak u knjizi nailazi na olovkom ispisanu poruku koja se zagonetno i opetovano pojavljuje čim je obriše. Kako bi riješili zagonetku, naši se junaci moraju suočiti s demonima i nadnaravnim bićima u svijetu za koji nisu ni sanjali da postoji, a naravno i sa svojim strahovima i strepnjama. Roman je vješto napisan s humorističkim elementima i sigurno će pronaći put do svojih čitatelja. Ako ih bude, autorica nagovještava i njegov nastavak.

"image016"

Blake, Kendare. Djevojka iz noćnih mora. Zagreb: Znanje, 2015.

Prošli su mjeseci otkako je duh Anne Korlov otvorio vrata pakla u svom podrumu i nestao u njoj, no Cas Lowood ne može se natjerati da zaboravi njenu žrtvu i činjenicu da mu je spasila život. Njegovi prijatelji Carmel i Thomas stalno ga podsjećaju da bi trebao nastaviti sa svojim svakodnevnim životom i zaboraviti Annu, no za Casa nijedna živa djevojka ne može se usporediti s mrtvom djevojkom u koju se zaljubio.

On svugdje osjeća Anninu prisutnost, ponekad čuje njen glas ili vidi njenu sjenu, no dok spava ona mu se pojavljuje u najgorim noćnim morama. Vidi ju izmučenu, slomljenu i rastrganu na nov i jezovit način svaki put kad se pojavi. I Cas osjeća da ga Anna doziva da je spasi iz pakla u kojem se nalazi…

"image017"

Dashner, James. Labirint 2: kroz spaljenu zemlju. Zagreb: Profil knjiga, 2015.

Tinejdžer Thomas iznenada se budi u dizalu koje se zaustavlja na Poljani okruženoj golemim zidovima iza kojih se nalazi opasni labirint. Ne sjeća se ni tko je on niti kako je dospio na to mjesto, a ubrzo saznaje da ondje žive samo dječaci njegove dobi koji pokušavaju pronaći izlaz te da svakog mjeseca pristiže novi dječak. Istim dizalom jednom tjedno stižu namirnice, lijekovi i sve potrebno za život na Poljani. Ipak, kako se izvući iz svega i krenuti dalje?

 

"image018"

Howard, Anita Grace. Između dva svijeta. Zagreb: Lumen izdavaštvo, 2015.

Alyssa Gardner ima reputaciju čudakinje u svojoj školi zahvaljujući bivšoj najboljoj prijateljici Taelor koja je raširila priču da je Alyssa u rodu sa slavnom Alice Liddell, koja je inspirirala roman Lewisa Carrolla. I zapravo je bila u pravu. Ženski dio Alyssine obitelji generacijama prati prokletstvo koje je započelo kada je Alice pala u zečju rupu i zbog kojeg je Alyssina mama u umobolnici, a baka počinila samoubojstvo. Alyssa shvati da ona i mama mogu imati normalan život, u kojem neće čuti cvijeće i kukce kako razgovaraju, samo ako ode u Zemlju čudesa kroz onu istu zečju rupu kao i njezina šukunbaka i ispravi pogreške koje je ona tamo napravila. Prvi dio ove fantastične trilogije za mlade vodi nas u svijet koji je proslavio Lewisa Carrolla, samo još čudniji i mračniji.

 

 

"image019"

Lu, Marie. Legenda. Zagreb: Lumen izdavaštvo, 2015.

Radnja prvog dijela ove distopijske tilogije za mlade događa se u nedefiniranoj budućnosti u kojoj je Zemlja uništena poplavama i potresima. Na području zapadnog dijela nekadašnjih Sjedinjenih Američkih Država osnovana je Republika, vojna diktatura na čelu s Elektorom Primom. Među siromašnim dijelom stanovništva, koji si ne mogu priuštiti cjepivo, hara smrtonosna bolest Pošast koju izazivaju mutirani virusi. Nakon što je s deset godina pao na Kušnji, testiranju kojem pristupaju svi stanovnici Republike, 15-godišnji Day postaje najtraženiji kriminalac. June je čudo od djeteta, jedina osoba koja je postigla maksimalan broj bodova na Kušnji. Nakon što Day ubije njezina brata, June postaje agentica u vojnoj službi i kreće u potragu za njim. Kad ga uhvati i zatvori, June počinje shvaćati da umjesto mržnje prema Dayu gaji sasvim druge osjećaje. Neke njegove sumnje vezane uz Republiku i Pošast i njoj otvaraju oči kako bi spoznala pravu istinu o vrijednostima kojima je bila odana cijeli život.

 

"image020"

Meandžija, ojana i Pisačić Matija. Trči! Ne čekaj me – – –Zagreb: Alfa, 2015.

Bojana Meandžija napisala je svoj autobiografski roman pod naslovom Trči! Ne čekaj me… sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prve rečenice romana zapisivala je u sitnim, noćnim satima na drvenim letvicama drvarnice dok su tišinu narušavale detonacije granata. Zapisi na letvicama, unatoč odmaklom vremenu, stoje i danas.

Ovo je priča o odrastanju mlade osobe u uvjetima u kojima je svaki trenutak života posebno dragocjen, no okružena brigom i ljubavlju svojih roditelja i cijele obitelji djevojčica dolazi do spoznaje da na ovom, često okrutnom svijetu, uvijek ima ljudi koji znaju pružiti ruku kad je to najpotrebnije.

 

"image021"

Stark, Ulf. Luđaci i bezveznjaci. Zagreb: Naklada Ljevak, 2015.

Luđaci i bezveznjaci je beskrajno duhovit roman o odrastanju u kojem je glavna junakinja nestašna ali osjećajna djevojčica koja se pretvara da je dječak i koja s vremenom prihvaća ekscentrične osobine svoje obitelji (i svoje vlastite) i pritom štošta nauči o životu i ljubavi.

 

 

 

 

STRU?NA LITERATURA ZA RODITELJE

"image022"

Cave, Simone, Fertleman, Caroline i Canals, Sonia. Pametno dijete: 100 ideja za igru koje će potaknuti razvoj vašeg djeteta. Zagreb: Mozaik knjiga, 2014.

Igra roditelja s djetetom iznimno je važna za kvalitetan razvoj. Igrajući se s djetetom, roditelj nenametljivo uči dijete o tome kako funkcioniraju odnosi, kako riješiti konflikte, odnosno kako doći do različitih rješenja nekog problema, kako biti kreativan, opušten, veseo i radostan, a to su važne životne lekcije. Igra roditelja i djeteta jako utječe na njihovu bliskost, povezanost i povjerenje a naročito na razvoj djetetovog mozga i govora. No što se zapravo događa kad se roditelj uključi u djetetovu igru? Dijete dobiva poruku da je roditelj zainteresiran za to što ono radi, njihov odnos jača. Emocionalna povezanost, odnosno privrženost između njih dobiva nov sadržaj, jačaju osjećaji bliskosti i povjerenja. Dijete i roditelj imaju novo iskustvo zajedničkog igranja, provođenja kvalitetnog i posvećenog vremena u kojem prevladavaju osjećaji zadovoljstva, radosti i međusobnog užitka. Knjiga je podijeljena u tri dijela prema dobi i razvoju djeteta i nudi 100 ideja za igru s djecom.

"image023"

Milanović, Mirjana. Pomozimo im rasti: priručnik za partnerstvo odgojitelja i roditelja. Zagreb: Golden marketing – Tehnička knjiga, 2014.

Priručnik o komunikaciji s roditeljima namijenjen je odgajateljima djece u vrtićima. Prvi dio knjige odnosi se na utjecaj roditelja i vrtića na razvoj djeteta, odgovornost i autoritet roditelja, osobine odgajatelja koje podupiru dječji razvoj, te značajke partnerstva odgojitelja i roditelja. U drugom dijelu navode se oblici i načini suradnje te preporuke i savjeti za razgovor odgojitelja i roditelja o osjetljivim temama: posebnim djetetovim potrebama, traumatiziranosti, gubitku bliske osobe. Treći dio obrađuje komunikaciju sa skupinom roditelja a sadrži informacije o vrstama i načinima strukturiranja komunikacijskih roditeljskih sastanaka i detaljne razrade sastanaka na različite teme. U četvrtom dijelu riječ je o postupcima u slučaju dječjih zabrinjavajućih ponašanja kao što su agresivnost, hiperaktivnost, ljutitost, plašljivost, povučenost, razmaženost, sebičnost, neposlušnost. U dodatku je popis pravnih propisa o zaštiti djece u vrtiću i regulaciji obveza te literatura.

 

"image024"

Pitamic, Maja, Alberdi Isabel i Rodica Jerneja. Pokaži mi kako se to radi: Montessori aktivnosti za vas i vaše dijete. Zagreb: Mozaik knjiga, 2014.

Praktičan priručnik namijenjen roditeljima s djecom od dvije do pet godina, čije se aktivnosti temelje na Montessori metodi učenja koja posebnu važnost daje okolini u kojoj djeca uče i koja mora biti usmjerena na njih, ne bi li uspješno razvijali samopouzdanje. Detaljno razrađene igre i vježbe u kojima zajedno uživaju roditelji i djeca, obuhvaćaju široku lepezu aktivnosti, od učenja osnovnih životnih vještina, razvoja osjetila, preko razumijevanja brojeva i slaganja jednostavnih rečenica, pa sve do znanstvenih vještina. Sve su aktivnosti opisane uz pomoć smjernica i prijedloga, ovisno o tome koliko su složene.

 

"image025"

Rečić, Mijo. Kako odgajati odgovorno dijete: priručnik za roditelje. Osijek: vlastita naklada, 2014.

Ističući obitelj kao prvu i najvažniju školu života, autor smatra da očuvanje integriteta, jačanje samopoštovanja i razvijanje odgovornosti u djece pridonosi prevenciji nepoželjnih ponašanja a naročito nasilničkog ponašanja u dječjoj i kasnijoj dobi, te da je samopoštovanje kao način života u obitelji nužan uvjet za društveno, emocionalno i mentalno zdravlje čovjeka u djetinjstvu, mladosti i odrasloj dobi. Tema knjige razmatra se kroz poglavlja: Odgajanje znanjem i ljubavlju, Zadaci i sadržaji obiteljskog odgoja, Od tradicionalne do demokratske obitelji, Odgoj odgovornoga djeteta i Odnosi među roditeljima i dijete. U poglavlju Odgoj odgovornoga djeteta autor razrađuje sljedeće teme: O očuvanju integriteta, O jačanju samopoštovanja, O razvijanju odgovornosti, O poštivanju granica , O konstruktivnome rješavanju sukoba. Knjiga je namijenjena roditeljima, odgajateljima i učiteljima kao polazna osnova preventivnog odgojnog djelovanja, na koju će se nadograđivati vještine stečene na roditeljskim sastancima odnosno pedagoškim radionicama.

 

"image026"

Sears, William. Kako uspavati dijete: sve što trebate znati kako biste lakše uspavali dijete i cijeloj obitelji omogućili zdrav razum i okrepljujući san. Zagreb: Mozaik knjiga, 2015.

Knjiga je djelo skupine pedijatara, ujedno i članova obitelji Sears koji su na temelju dugogodišnjeg iskustva na području pedijatrije sastavili ovaj opsežan savjetnik o uspavljivanju djeteta. Knjiga je podijeljena u trinaest poglavlja od kojih su prva četiri osnovna jer upoznaju roditelje kako dojenčad spava, kako prepoznati potrebe djeteta te ih upućuju kako da sastave vlastiti plan spavanja za svoje dijete. Preostala poglavlja u knjizi nude razne prijedloge i alate koji će odgovoriti na roditeljska pitanja kao što su: treba li dijete pustiti da plače te ih uputit u razne metode dnevnog uspavljivanja i uživanja u spavanju uz dijete.