Novi ciklus radionica kreativnog pisanja Gradske knjižnice Marka Marulića Split

20.1.2016

Dragi korisnici i svi zainteresirani,slijedom vaših mnogobrojnih upita, evo još jednog podsjetnika na novi ciklus radionica kreativnog pisanja Gradske knjižnice Marka Marulića Split. http://www.gkmm.hr/event/radionica-kreativnog-pisanja-gradske-knjiznice-marka-marulica/https://www.facebook.com/events/936636466426275/ Nakon […]

Dragi korisnici i svi zainteresirani,
slijedom vaših mnogobrojnih upita, evo još jednog podsjetnika na novi ciklus radionica kreativnog pisanja Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

http://www.gkmm.hr/event/radionica-kreativnog-pisanja-gradske-knjiznice-marka-marulica/
https://www.facebook.com/events/936636466426275/

Nakon petogodišnje suradnje, istekao je ugovor sa vanjskom suradnicom Irenom Delonga Nešić, temeljem kojeg je vodila školu kreativnog pisanja u prostoru GKMM. U ovoj fazi, kroz ponešto drugačiji format, radionice će voditi mladi književnik, znanstvenik i profesor dr. sc. Nebojša Lujanović. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao 2012. iz područja teorije književnosti. Stav je Stručnog vijeća Knjižnice da se vanjski suradnici ciklički moraju mijenjati kako bi svi kompetentni i kvalitetni ljudi dobili priliku u Knjižnici, na zadovoljstvo polaznika i cjelokupne javnosti. Dr. sc. Nebojša Lujanović nedvojbeno je jedan od takvih ljudi.

O radionici:
Nakon četverogodišnjeg iskustva vođenja radionica kreativnog pisanja u Splitu, Zagrebu i Makarskoj, u svim formama i uvjetima (od splitskih zima do ljetnih praznika u Gorskom kotaru; od vikend-radionica do jednosemestralnih), voditelj Nebojša Lujanović je ovog puta kreirao specifičan model koji objedinjuje teoriju, čitanje, analizu pročitanog, vježbe za pisanje i na kraju stilsko brušenje tekstova. Polaznicima se nudi teorijski paket koji će poslužiti kao temelj za bolje razumijevanje osnovnih elemenata teksta, lektira za čitanje kao primjer uspješnih rješenja istih elemenata, posebno kreirane vježbe na kojima polaznici savladavaju prepreke i zatvaraju dio po dio kompozicije, te na kraju stilsko brušenje na razini rečenice. Što je s teorijskog aspekta motivacija lika; kako su to radili veliki majstori kratke priče kao što su Carver ili Salinger; koje su najčešće greške polaznika; te kojim vježbama steći kontrolu nad svojim likovima ? samo je primjer lekcije na jednoj od komponenata teksta. Vodeći računa o ravnomjernom udjelu teorije, čitanja i pisanja, radionica je zamišljena kao dinamična tromjesečna avantura nakon koje se nepovratno mijenja vaše spisateljsko i čitateljsko iskustvo.

Vidimo se u knjižnici! 🙂