Nova Crtica iz bilježnice realitetnog psihoterapeuta Igora Longa, prof. psihologa

23.9.2015

  CRTICA BROJ 38 (Rujan 2015.) “MOJ NOVAC – TVOJ NOVACS vremena na vrijeme zateknu me informacije o načinima vođenja financijskih resursa unutar neke obitelji.Suprug […]

 

CRTICA BROJ 38 (Rujan 2015.)

“MOJ NOVAC – TVOJ NOVAC
S vremena na vrijeme zateknu me informacije o načinima vođenja financijskih resursa unutar neke obitelji.
Suprug ima svoj prihod, supruga svoj. Ako su djeca poodrasla i imaju ekonomsku neovisnost, a i dalje žive s roditeljima, i ona, dakako, raspolažu svojim prihodima.

Svatko ima svoj novčanik, a zajedničkog nema.
Svatko kupuje što mu treba, povremeno nabavi nešto za kućanstvo, plati poneki račun (struja, voda, ostale usluge) i to je to.
Ili, ako u obitelji radi samo jedan partner, događa se da on ostavi stanoviti iznos drugome, s kojim se ima podmiriti nekakav (najčešće dnevni) trošak.
O prihodima i rashodima zajedničkog kućanstva se zaozbiljno ne raspravlja…”

Pročitajte novu Crticu iz bilježnice realitetnog psihoterapeuta Igora Longa, prof. psihologa

William Glasser u knjizi The Identity Society (1975.)

“Potreba za uključenošću ugrađena je u naš živčani sustav i mi uvijek osjećamo bol kad nemamo nikoga. Bol nas upozorava da tražimo uključivanje s drugima. Ako u tome ne uspijemo, uvijek ostaje jedna mogućnost za uključivanje: sa sobom. Nezadovoljavajuće je i bolno u usporedbi s vrijednom uključenošću s drugima; uključenost sa sobom će umanjiti i ponekad ukloniti, privremeno, bol što smo sami. Ali, kako mi trebamo uključenost s drugima, samouključenost je neodgovarajuća alternativa; mi ne možemo prevariti naš živčani sustav na duže vrijeme”.


Igor Longo, prof. psiholog
Realitetni psihoterapeut

GSM 098 904 3473,

www.igor-longo.com