Na današnji dan prije 119 godina rodio se Ivan Kovačić, splitski književnik

4.11.2016

Na današnji dan prije 119 godina rodio se Ivan Kovačić, splitski književnik.

Gradska knjižnica Marka Marulića i izdavačka kuća V.B.Z. imaju čast najaviti promociju nove knjige Ivana Kovačića Grozote rata: Dnevnik s Goričkog fronta, u srijedu, 23.11.2016. u 18:00 sati

*********************************************************************************************

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu dobila je na čuvanje rukopis Grozote rata splitskog književnika Ivana Kovačića, autora poznatog djela “Smij kroz suze starega Splita”.
U vrijeme kad cijeli svijet obilježava stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata, na poticaj autorovog sina objavljuju se dnevnički zapisi o zbivanjima na Goričkom frontu koji su potresali Split i Dalmaciju.
Autobiografski zapisi splitskog kroničara Ivana Kovačića koje je kao osamnaestogodišnjak proživio na Goričkom frontu vrijedan su dokument i prilog recepciji rata u Splitu i Dalmaciji s obzirom da je vrlo malo objavljenih sjećanja pojedinaca koji govore o detaljima s fronte i o vojničkoj svakodnevnici proživljenoj daleko od kuće i rodnog grada.
Za razliku od većine djela u kojima autor koristi zavičajni jezični idiom, rukopisi iz Prvog svjetskog rata pisani su standardnim književnim jezikom a odlikuje ih emotivnost i bunt protiv besmisla smrti mnogih europskih mladića.

Osim književne vrijednosti, ovo Kovačićevo djelo značajan je doprinos literaturi dokumenta, osobnih doživljaja čovjeka u strašnim vremenima. Mnogi su Splićani i Dalmatinci i njihove tragične sudbine predstavljene u ovim ratnim doživljajima. Čuveni Kovačićev blagi humor ovdje se pojavljuje rijetko, a ratna zbilja predstavljena je realistično.