Mladen Cukrov u Kaleidoskopu GKMM: "Miljenko Krstulović, zaboravljeni vratar Hajduka"

9.9.2015

Miljenko Krstulović rođen je u Splitu 29. rujna 1912. godine. Otac Ante umro je 1966. godine, a majka Jelica, rođena Reić, umrla je 1945. Miljenkov […]

Miljenko Krstulović rođen je u Splitu 29. rujna 1912. godine. Otac Ante umro je 1966. godine, a majka Jelica, rođena Reić, umrla je 1945. Miljenkov djed Mijo i baba Marija, rođena Mrduljaš (živjeli su kraj crkve sv. Ante na Matejuški), imali su petero djece: Jozu, Ivana, Pašku, Antu i Nikolinu, udanu za Miljenkovog strica Janka Reića. Njegova majka Jelica i ujak Janko Reić su još kao djeca ostali siročad. Roditelji su im umrli od gripe španjolice. Janko je kasnije radio kao pismonoša. Otac Ante i majka Jelica imali su četvero djece: Miljenka, Duju, Nevenku i Radu. Na krštenju su roditelji najstarijem sinu željeli dati ime Miljenko, ali ga je svećenik zapisao kao Mihovila jer se krstio na dan svetog Mihovila.

Početkom XX. stoljeća u Splitu se teško živjelo. Miljenkov je otac trbuhom za kruhom otišao u Ameriku, gdje je ostao pune četiri godine. Radio je u Čikagu na postavljanju tračnica za tramvaje. Poslovođa ga je zavolio i davao mu lakše poslove. Slao ga je u nabavku hrane i ostalih potrepština. Nakon povratka u Split čekala ga je mobilizacija u vojsku Austro ? Ugarske Monarhije jer je počinjao I. svjetski rat. Mnogi Splićani su nastojali izbjeći odlazak u vojsku. Snalazili su se na razne načine kako ne bi otišli na frontu. Mnogi od njih bi sami sebe osakatili samo da spase živu glavu. Miljenkov otac Ante našao je način da mu oteknu noge pa je bio oslobođen vojske i ratovanja. Krstulovići su bili težaci. Svoje zemlje imali su na predjelu Kopilice prema moru. Zemlje su se zvale Veli put i Duje. Uzgajali su vinovu lozu, a bilo je i stabala jabuka, smokava i dr. U Dujama je bio kamenolom iz kojeg se vadila tupina. Iz polja se do kuće dolazilo Milićevom ulicom. Krstulovići su znali imati i 40 tolitara vina koje su čuvali u konobi. Mast su vozili u karima i to u miju koji je obično bio vezan konopom od kozje dlake.

Pročitajte tekst klikom na link: