Mjesec hrvatske knjige 2017. u GKMM Split – program događanja

13.10.2017

Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića – program događanja od 16. do 21. listopada 2017.   Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja više […]

Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića – program događanja od 16. do 21. listopada 2017.

 

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, održat će se od 15. listopada do 15. studenoga 2017. godine. Ovogodišnja je manifestacija posvećena enciklopedistici a provodi se pod geslom: Sve na jednom mjestu.

Enciklopedija se najčešće doživljava kao mjesto na kojem se može naći sveobuhvatno znanje, tako da ni moto ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige, posvećena enciklopedistici, “Sve na jednom mjestu”, nije pogrešan, ali ga danas ipak treba shvati nešto dinamičnije. Svako se znanje danonoćno mijenja, ono izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga “na jednom mjestu?. Ali potrebno nam je jedno ishodišno mjesto, koje će nam omogućiti snalaženje u nepreglednosti današnjega općeg ali disperziranoga znanja, usmjeriti nas u iznalaženju pravoga znanja, upozoravati nas na prijepore u shvaćanju “istinitosti? znanja, te time i samo pridonositi širenju znanja kao kritičkoga postupka uvijek novoga usvajanja javnoga znanja, usmjerenoga što širem krugu njegovih korisnika, ali i kreatora. Bio je to uvijek zadatak enciklopedija, ali sadržaj znanja, njegov obujam, kao i način i doseg njegova prezentiranja, mijenjali su se kao i epohe u kojima su se stvarale enciklopedije ili njima slična djela.

 

Program Mjeseca hrvatske knjige 2017. u GKMM Split