Knjižnica Brodarica: Izložba polaznika Škole crtanja i slikanja Split

26.3.2019

Svečano otvorenje je ponedjeljak, 2. travnja u 19:00, Knjižnica Brodarica. Izložba ostaje otvorena do 22. travnja 2019. O izložbi Povodom obilježavanja punih deset godina aktivnoga […]

Svečano otvorenje je ponedjeljak, 2. travnja u 19:00, Knjižnica Brodarica. Izložba ostaje otvorena do 22. travnja 2019.

O izložbi

Povodom obilježavanja punih deset godina aktivnoga trajanja, Škola crtanja i slikanja Split izlaže likovne radove svojih učenika u knjižnici Brodarica, uz mentorstvo voditelja Škole, akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. Tijekom deset godina Školu je pohađalo mnogo polaznika raznih generacija. Motiv njihova dolaska su različiti: upis na umjetnički studij ili školu, želja za osobnim razvojem, a nerijetko i velika ljubavi prema umjetnosti. Naša tri tjedna termina ugostila su i razveselila brojne mališane, umirovljenike, ali i generacije između, od kojih su neki već prepoznati u umjetničkim krugovima i izvan Splita.
Osim obilježavanja desetogodišnjice rada Škole, cilj ove izložbe je i pogled na recentne učeničke radove u raznim tehnikama i stilovima. Od tehnika su prisutni: akril, ulje, pastel, akvarel, ugljen, olovka…, ovisno o preferenci autora slike te programu same Škole.
Vidljive su i razlike u pristupu samoj likovnosti te tehnici. Tako na ovoj Izložbi možemo vidjeti: realizam, figuraciju, ekspresiju, apstrakciju, akademizam, istraživačko slikarstvo… Također su različiti i slikarski motivi, baš kao i sami individualni motivi za slikanjem. To je bitna odrednica ove izložbe, ali i Škole : u strogo zadanom programu učenja osnova, nakon nekog vremena, cilj voditelja je poticanje učenika za osobnim smjerom, naravno, uz daljnju kritičku obradu. Na ovoj izložbi sudjeluje oko dvadesetak učenika. To je onaj najbitniji dio, aktivno sudjelovanje u Školi crtanja i slikanja Split, kao maloj umjetničkoj platformi, nikad bez strasti i ozbiljnog likovnog promišljanja!

O Školi

Škola crtanja i slikanja Split – Omiš inicijativa je koju su pokrenuli akademski slikari Ivan Svaguša i Marin Baučić , 2009. godine. Prvih godina satovi su se održavali na dvije lokacije, a od 2013. godine Škola djeluje samo u Splitu. Škola se održava u prostorijama gradskog kotara Trstenik, a namijenjena je polaznicima različite životne dobi. Tako u školi sudjeluju djeca, srednjoškolci, studenti i osobe srednje i zrelije životne dobi. Tečajevi se održavaju na nekoliko razina, a svi programi su individualno pripremljeni, prema željama i potrebama polaznika, čemu u prilog idu i uspjesi koje polaznici pokazuju na prijemnim ispitima za Umjetničke akademije i srodne fakultete.
Škola se odvija tri puta tjedno, tri puna sata po terminu, što se pokazalo idealnim preduvjetom za likovno izražavanje, učenje i stvaranje. Dugogodišnje iskustvo voditelja stvorilo je različite programe, ali i stalne polaznike, sada već višegodišnje prijatelje (na što su Ivan i Marin naročito ponosni!), željne znanja i osobnog razvoja u svijetu slikarstva i umjetnosti.
Škola crtanja i slikanja Split niz godina djeluje u suradnji s drugim udrugama, od kojih izdvajamo Udrugu za suvremenu umjetnost “Kvart”.