Izložba naslovnica i omota knjiga Alfreda Pala u izložbenim vitrinama Središnjice

29.6.2016

Povodom 6. godišnjice smrti velikog umjetnika Alfreda Pala (1920-2010), Gradska knjižnica Marka Marulića Split priredila je izložbu naslovnica i omota knjiga koje je autor oblikovao […]

Povodom 6. godišnjice smrti velikog umjetnika Alfreda Pala (1920-2010), Gradska knjižnica Marka Marulića Split priredila je izložbu naslovnica i omota knjiga koje je autor oblikovao kroz svoj radni vijek kao grafički dizajner i ilustrator.
Alfred Pal bio je veliki umjetnik, ali prije svega bio je veliki čovjek. Nakon burnih i teških godina provedenih po logorima u 2. svjetskom ratu i kasnije na Golom otoku, ovaj čovjek uspijeva izroniti i živjeti u trenutku, neprestano kreirajući. On je osoba velikih ideja, energije i volje. Ilustracije, slike, plakati, karikature u kojima se ne može negirati proživljena gorka prošlost, posjeduju veliku snagu duha čovjeka koji vjeruje u dobro.
Izložba ostaje otvorena do 10. rujna 2016.

Kako su godine provedene na Golom Otoku značajno utjecale na njegovo stvaralaštvo, u sklopu izložbe prikazan je i višestruko nagrađivani dokumentarni film “Goli” redateljice Tihe K. Gudac. Film je potresno svjedočanstvo obitelji redateljice, a Alfred Pal je prijatelj obitelji i jedan od svjedoka.
Promocija filma održala se u četvrtak, 23. lipnja u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.