Izložba akvarela likovne udruge Likos Sudamja 2019.

6.5.2019

Ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 19:00, Izložbeni prostor Središnje knjižnice Prije šest godina splitska slikarica Lili Gluić u Splitu je pokrenula školu akvarela koja je […]

Ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 19:00, Izložbeni prostor Središnje knjižnice

Prije šest godina splitska slikarica Lili Gluić u Splitu je pokrenula školu akvarela koja je s vremenom prerasla u Međunarodnu radionicu. Polaznici su različite životne dobi i različitih nacionalnosti (Hrvati, Čileanci, Poljaci, Kanađani, Britanci, Kinezi, Amerikanci itd.) često na proputovanju ili privremeno u Splitu.
Posebnost ove radionice je što polaznici, osim savladavanja tehnike, slikajući gradske vedute, saznaju i o povijesti našeg grada, upoznaju znamenitosti, arhitekturu, običaje i sve ono što naš grad čini posebnim i autentičnim. Zanimljivo je pratiti kako naše, svima dobro poznate vedute, vide polaznici koje svoje radove i znanje prenose potom i u svoje domicilne sredine.
Ove godine Drina Dragičević, Vesna Djuranac, Ana Katarina Šolić, Rada Brkić, Rainee Wang, Vesna Matanić, Shenghua Wang, Gordana Ivančić, Mirela Eterović, Konstantin Pejović, Irina Petrova i Vanja Kalemba pod vodstvom mentorice Lili Gluić izlažu akvarele inspirirane Sudamjom.
Akvarel je slikarska tehnika koja upotrebljava vodene boje, tj. boje koje su vezane ljepilom i koje se razgrađuje u vodi. Često se prije slikanja crta olovkom pa se obrisi primjećuju ispod prozirne i prozračne boje, a podloga ima izuzetno važnu ulogu jer se vidi ispod prozirnog, lazurnog, tankog sloja boje. Pri radu često se koristi poseban akvarelni papir sa zrnatom teksturom.
Izložba traje do 23. svibnja 2019.