Frano Baras u Kaleidoskopu GKMM: "Devedeseti rođendan Meštrovićeva Marulića"

9.9.2015

Prigodom komemoriranja 400. obljetnice Marulićeve smrti splitska je Općina na sjednici (10. srpnja 1924.) usvojila odluku da se pjesniku podigne spomenik “remekdjelo našega slavnog umjetnika […]

Prigodom komemoriranja 400. obljetnice Marulićeve smrti splitska je Općina na sjednici (10. srpnja 1924.) usvojila odluku da se pjesniku podigne spomenik “remekdjelo našega slavnog umjetnika Ivana Meštrovića koji ga u znak ljubavi velikodušno poklanja gradu Splitu”. Tom prilikom ustrojen je i poseban odbor kojemu je za predsjednika izabran gradonačelnik dr. Ivo Tartaglia, a za tajnika Don Frane Bulić tada upravitelj Arheološkog muzeja i konzervator spomenika.

Nakon što su prikupljena novčana sredstva doprinosima splitske i zagrebačke Općine te brojnih domoljubnih pojedinaca, društava i ustanova, lijevanje brončanog kipa povjereno je Akademiji za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Taj je rad bio dovršen u prosincu 1924, a u veljači 1925. kip je preko Sušaka dopremljen u Split parobrodom. Meštrović je držao da ga valja postaviti na nekoj javnoj površini izvan Dioklecijanove palače te je predložio veoma posjećeni i Splićanima omiljeni Voćni trg (tada Trg 9. novembra 1882, danas Trg braće Radić).

Pročitajte tekst klikom na link: