Tinel / Siječanj-veljača 2024.

9.1.2024

“I know nothing in the world that has as much power as a word. Sometimes I write one, and I look at it, until it […]

“I know nothing in the world that has as much power as a word. Sometimes I write one, and I look at it, until it begins to shine.”

Emily Dickinson

René Magritte

“Mjesec je luda mačka koja se sunča noću.”

Davor Šalat,
Zvijezde, davna lica spašenih

HIPOTEZE O IŠČEKIVANJU LJUBAVI

Bila sam umrla zvijezda i dječaci su govorili:

Ovdje je mračnije nego u zemlji

A ipak su zavirivali,

prinosili mi subote, mliječne zube,

prehodali mi iverje i žuljeve

Bila sam strpljivija od korijena i mladići su govorili:

Ovdje je mekano kao u majci

Bila sam dugoprsta bukva

na tankom rubu sjećanja

Tko iz drveta iznese ženu,

kupio je

pretklijetku

zdravog srca

Monika Herceg,
Vrijeme prije jezika

Marcantonio Raimondi Malerba

CRVENI PLOD

Žarkocrveni plod

leži u snijegu

mog malenog vrta.

Shiki,
Antologija japanskog haiku pjesništva

EROS

Eros, kojeg su Rimljani zvali Kupidon i Amor, bio je grčka personifikacija seksualne žudnje. Izvorno je zamišljen kao iskonska, fizička i elementarna sila koja je bila ključna za nastanak bogova i različitih sastavnica svijeta. U Teogoniji, priči pjesnika Hezioda o podrijetlu bogova, Eros je nastao iz velike Praznine (“Kaosa”) zajedno s Gejom (“Zemljom”) i Tartarom (“zemaljskim dubinama”), a opisan je kao najljepši ili najzgodniji među bogovima, sposoban nadvladati i bogove i ljude. Za grčke lirske pjesnike bio je lijep, mlad, zlatokos i zlatokril, s cvjetnim vijencem na glavi, ali naoružan lukom i strijelom za buđenje ljubavi, bio je i hirovit i ponekad okrutan. Više se nametnuo kao antropomorfno božanstvo plodnosti nego kao kozmička “prirodna sila”, pa su ga smatrali sinom Aresa i božice ljubavi Afrodite, koju su zajedno s njim pratili bogovi Potos (“Čežnja”) i Himeros (“Žudnja”) te harite (gracije, “milosti”) i božica Piteja (“Uvjeravanje”). Eros je igrao ulogu u mnoštvu mitova gdje je uzrokovao da se likovi međusobno zaljube: čarobnica Medeja u Jazona, bog Apolon u Dafnu i nesmiljeni Had u Perzefonu. No i Eros se zaljubio – u lijepu Psihu.

Annette Giesecke,
Antička mitologija A – Ž

Jungho Lee

Marko Silov danju glumi knjižničara, a noću – pisca. Iza sebe ima jednu objavljenu knjigu. Voli fotografirati i slušati glazbu. Ne voli govoriti o sebi.