Promocija zbirke pjesama Marine Čapalije„Terze rime“

Za odrasle predstavljanje knjige

Dodaj u kalendar

27.2.2024

Početak

19:00

Djelo prožima arhitektonika i arhitektura pretapajući se s lakoćom rima, originalnošću pjesničkih slika i svježinom kozmičkih strujanja.

Knjigu „Terze rime“ predstavit će predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu Snježana Šetka i Siniša Vuković, pjesnik i esejist. Stihove će čitati glumac Trpimir Jurkić i pjesnikinja, uz gitarističku pratnju Petra Čulića.

U zbirci poezije sastavljenoj od 40 pjesama pisanih u formi tercine, čiji je moto „Onaj tko dahne stih u dane strašne / od kog je kruga krunicama spašen? / Onaj tko strofom cijeli noći mračne // na kom je nebu s blaženima blažen?“, pjesnikinja Marina Čapalija započinje unutarnji dijalogom s Danteom i postupno ga pretvara u poetski razgovor o svijetu, ljudima, prirodi i poeziji.  

Iako odabire strofu nastalu u 14. stoljeću, koju je u pisanu poeziju uveo Dante Alighieri da bi napisao svoj veličanstveni epski spjev, ona je transponira u lirski oblik.

Marina Čapalija suvremena je hrvatska pjesnikinja. Kao autorica zastupljena je u mnogim antologijama. Članica je Društva hrvatskih književnika i Slavenske akademije književnosti i umjetnosti.