Edukativna projekcija: Bilo jednom u Anadoliji, 2011;

Za odrasle Edukativna projekcija

Dodaj u kalendar

21.8.2023

Početak

17:30

Bir Zamanlar Anadolu’da, igrani, krimi drama, Turska, Bosna i Hercegovina, 2011
REŽIJA: Nuri Bilge Ceylan

Sinopsis: Jedne kasne večeri skupina ljudi iz turskog grada Keskina trima automobilima kreće na vožnju kroz Anadoliju. Osim policijskog istražitelja, razdražljivog glavnog inspektora Nacija, te taštog javnog tužitelja Nusreta kao predstavnika pravosuđa, tu su skeptični liječnik Cemal, braća Kenan i Ramazan koji su osumnjičeni za ubojstvo, dvojica grobara i policajci. Svi oni sudjeluju u potrazi za zakopanim tijelom navodno ubijenog čovjeka, odgovornost za smrt kojeg su braća Kenan i Ramazan čini se priznali. No braća tvrde da su u vrijeme počinjenja zločina bili pijani i da se ne sjećaju gdje su zakopali žrtvino tijelo, a u prilog istinitosti njihovih riječi govori i nekoliko bezuspješnih pokušaja iskapanja na više lokacija. U traganju ne pomažu ni tama ni nerazlučivost krajobraza, jer sve lokacije izgledaju slično. Kako noć bude odmicala tenzije među ljudima će postupno rasti, a kroz njihove međusobne razgovore o različitim temama, od hrane i obitelji preko supružnika i smrti do birokracije i morala, na vidjelo će početi izlaziti i tjeskobne osobne priče nekih od njih… 

Godine 2011. na festivalu u Cannesu ovjenčana Velikom nagradom žirija te slijedeće godine nominirana za Europsku filmsku nagradu u dvije kategorije, krimi-drama za koju je koscenarist i redatelj Nuri Bilge Ceylan također 2011. na festivalu u Karlovym Varyma ovjenčan nagradom Netpac za ´vizualno majstorstvo u istraživanju dubine i mraka ljudske duše´ elegantno je režirano i dojmljivo atmosferično ostvarenje koje, kao i većinu autorovih filmova, odlikuju sofisticirana vizualna stiliziranost i iznimno dojmljiva likovnost kojom dominiraju zagasiti i tamni tonovi. Djelo temeljeno na istinitoj priči o potrazi za mrtvim tijelom u kojoj je sudjelovao Ceylanov blizak prijatelj, te zbog autorove želje za što većom vjerodostojnošću priče snimano na autentičnim lokacijama, realizirano je kao zajednička produkcija Ceylanova tima i direktora Sarajevo Film Festivala Mirsada Purivatre. Riječ je o filmu u kojem je redatelj umjesto klasične naracije izabrao polagano pripovijedanje u slikama, uz etnografsko bilježenje detalja svakodnevnog života u turskoj provinciji.

Ugođaj tragike neprestano je prisutan, baš kao i sjena smrti, potraga za mrtvim tijelom kroz pedantno komponirane kadrove sadrži efektnu metafizičku dimenziju, ogoljavanje ljudskih karaktera i egzistencija sjajno je uklopljeno u ogoljeni krajolik, dijalozi su povremeno obilježeni snažnom filozofičnošću, a ugođaj apsurda ne samo birokratske procedure, nego i života i svijeta općenito podcrtan je repetitivnim koncipiranjem potrage i sugeriranjem uzaludnosti iste, te također dijalozima koji se ponekad svode na površna razglabanja o trivijalnostima.