Predstavljanje zbirke poezije „Tramontana“ autora Filipa Škifića

Za odrasle predstavljanje knjige

Dodaj u kalendar

12.6.2024

Početak

18:00

Naklada Fragment poziva vas na predstavljanje zbirke poezije

U programu sudjeluju:

Edi Matić, moderator
Filip Škifić, autor
Naklada Fragment (Sonja Šumić i Bartul Vlahović)

Predstavljanje zbirke moderirat će književnik Edi Matić, a u programu će, uz autora Filipa Škifića sudjelovati Bartul Vlahović i Sonja Šumić, predstavnici Naklade Fragment. Na predstavljanju ćete imat priliku razgovarati s autorom i kupiti potpisane primjerke zbirke.

Riječ urednice Dorte Jagić o zbirci:

Škifić je pjesnik koji ne izmišlja, ne ide u narnije i međuzemlja da bi nam rekao što nas ide. On sa strašću mislećeg istraživača osjeća i promišlja, prosuđuje i registrira zbilju u koju je ukorijenjen, kako sam kaže u jednoj od svojih najboljih pjesama, od iskona. Nije on pao sa zvijezde, on je „proizvod“ svih prije njega. Iz njegovih filozofijsko-pjesničkih promišljanja, podijeljenih u zaokružene cikluse, izlaze ponekad smireni, ali češće jetki i kratki uvidi, koji na nas djeluju poput epistemološkog metka. I mi ostajemo pogođeni i zamišljeni.
Zato s pravom konstatiramo da bi neki Škifićevi stihovi mogli sjajno funkcionirati u okrilju noći nespretno ispisani plavim ili crvenim sprejem na zidovima, vani, kao grafiti. I to splitski, zna se, najbolji grafiti na svijetu.
Filozofski i pjesnički zaokupljen fenomenom opozicije pojedinca i okoline, on pruža strateški uobličen otpor jedinim jakim oruđem na raspolaganju – pisanjem. Jer duboka je i plemenita istina ono što svjedoči u jednoj pjesmi: Ako nemamo glasa, nema nas više.

– Dorta Jagić, urednica knjige Tramontana