TITO KIRIGIN – najuspješniji predsjednik Hajduka

TITO  KIRIGIN ( 1920. – 1987. )

Iako postoje kontroverze oko njegova političkog djelovanja, ostaje činjenica da je Tito Kirigin donio  mnogo radosti Splićanima, sportski uspjeh Hajduku, ponos i slavu gradu Splitu. Umro je 6. travnja 1987.g. i sahranjen je na splitskom groblju Lovrinac.

Slavnim igračima i trenerima Hajduka poput Luke Kaliterne, Bernarda Vukasa, Frane Matošića, Tomislava Ivića možemo pridružiti i Tita Kirigina, najuspješnijeg predsjednika u dosadašnjoj povijesti kluba. Za njegova mandata od 1970. do 1980. osvojene su 4 titule prvaka države ( 1971., 1974., 1975. i 1979.g. ) kao i 5 Kupova Jugoslavije ( 1972., 1973., 1974., 1976. i 1977. ).

U tom zlatnom desetljeću Hajduk je suvereno vladao nogometnim terenima širom bivše države. Stvorena je sjajna generacija igrača poput Jurice Jerkovića, Vilsona Đonija, Slaviše Žungula, Dražena Mužinića, Ivice Šurjaka, Luke Peruzovića, Dragana Holcera, Ivana Buljana, Vedrana Rožića, Pere Nadoveze, Mićuna Jovanića, Radomira Vukčevića, Ivice Hlevnjaka  i dr. Doveo je i tada poznatog igrača Nenada Gračana iz Rijeke.  Osim igrača lansirao je kasnije poznatog trenera Tomislava Ivića, koji je postigao europsku slavu trenirajući mnoge poznate klubove poput Ajaxa, Anderlechta, Porta, Atletico Madrida, Olimpiqea, Paris St. Germena, Benfice i dr.

Tito Kirigin bio je privrednik i dugogodišnji direktor Bobisa, firme za izradu slastica. Svoje slobodno vrijeme posvetio je sportu. Atletski klub ASK bio je njegov prvi projekt u kome je pokazao svoje organizacijske sposobnosti. Ostavio je traga i u Vaterpolskom klubu Mornar kao član Upravnog odbora kluba. Kada je Hajduk 1967. osvojio Kup Jugoslavije, pobijedivši momčad Sarajeva   2: 1 u Splitu, svoj veliki doprinos u organizaciji ovog sportskog događaja dao je Tito Kirigin. Samim time bio je predodređen da dođe na čelo Hajduka. To je bilo vrijeme dosta turbulentno za klub. Hajduk je bio u neimaštini i borio se za goli prvoligaški život. Sve se promijenilo dolaskom Tita Kirigina. U sebi je imao taj poslovni duh, organizacijske sposobnosti i autoritet da može biti vođa. Na sjednici Skupštine kluba održanoj 3. ožujka 1970.g. dobio je puno povjerenje da bude predsjednik. Tako je počeo uspon Hajduka koji je neprikosnoveno trajao puno desetljeće.

 

            

                                                 Legendarni Stari  plac 70 – tih godina kada je Tito Kirigin obnašao dužnost predsjednika Hajduka. 

 

Sjećanja naviru, kroz glavu prolaze slike i vraćaju uspomene na velike pobjede, radosne dočeke u splitskoj luci,  hodočašća u bijelim majicama na Stari plac. Pjesme, limena glazba, ojkalice, karusel, sve je to bio svečani dekor Splita i Dalmacije. Misli lete i taknu svaku prohujalu godinu, drugo osvajanje Kupa Jugoslavije  1972. protiv Dinama, veliku pobjedu protiv Crvene zvezde 2 : 1 u Kupu, usred Beograda u prosincu 1973. Isto tako bila je neizvjesna i dramatična utrka sa Veležom i pobjeda protiv Beograda 2 : 0 na Karaburmi 1974. koja je značila naslov prvaka Jugoslavije. Te daleke 1974. Hajduk je ostvario jedan od najvećih uspjeha u svojoj povijesti, osvojivši duplu krunu – Prvenstvo i Kup. Deveta titula osvojena je 17. lipnja 1979. pobjedom protiv Sarajeva 2 : 1 na stadionu Koševo u Sarajevu. To je godina kada se Hajduk oprostio od svog legendarnog Starog placa i preselio na novi stadion u Poljudu.

Za svoj veliki doprinos Hajduku i splitskom sportu dobio je mnoga priznanja : Zlatna značka Hajduka s briljantinom, Nagradu grada Splita, Trofej SFK Hrvatske i dr. Obnašao je dužnost predsjednika Zajednice prvoligaša i bio član predsjedništva NSJ i NSH.

 

               

               Tito Kirigin ( lijevo ) zajedno s Brankom Šimunićem                      Zlatna generacija Hajdukovih igrača sa svojim predsjednikom Titom Kiriginom 1974.g. 

                (predstavnik  navijača Hajduka u Zagrebu), drže                                                                         kada je osvojen Kup i Prvenstvo.

                dragocjeni pokal Kupa Maršala Tita ( Kup Jugoslavije ).