Sport Dalmato – prvi sportski list u Dalmaciji

Sport Dalmato je bio prvi sportski list u Splitu i Dalmaciji koji se pojavio 1890. godine. Urednik je bio Ante Parać, potomak stare solinske obitelji. Sa suprugom Antonijom Gotovac imao je sina Ivana Paraća, poznatog skladatelja. Prvi broj tiskan je 24. travnja 1890. godine u tiskari Antuna Zannonija i Marka Znidarčića u Splitu. List je izlazio dva puta mjesečno, a donosio je vijesti o svim važnim sportskim događajima u Dalmaciji, osobito u lovačkom sportu. Uz to, donosio je vijesti iz ribolova, planinarstva, tjelovježbe, mačevanja, biciklizma, pomorskih sportova, konjičkog sporta i dr. Članci su pisani na talijanskom i hrvatskom jeziku, tako da su bili pristupačni i običnom puku. U uvodniku lista bila je istaknuta neutralnost i želja da se druženjem u sportu grade prijateljstva i da se stiskom ruke čestita onima koji ostvare sportske uspjehe. Naglašena je bila i uloga sporta u jačanju tijela i duha pod starom latinskom izrekom Mens sana in corpore sano.

List je bio namijenjen pretplatnicima uz cijenu od 3 fiorina godišnje za Split, 3,50 za Dalmaciju i 4 fiorina za vanjske narudžbe. Svaki primjerak je imao osam stranica, a na kraju lista je bio oglasni prostor u bojama. Tu su bile reklame i oglasi raznih radnji i firmi iz Splita, Pirana, Trsta i dr. Od splitskih radnji moglo se uočiti renomiranu slastičarnicu Vjekoslava Trokolija; prskalice –polivače za vinovu lozu i voćke, marke Straub, čiji je predstavnik bio Ante Parać; limarsku radionicu Lovre Macanovića; skladište pokućstva Vicka Nakića i dr. Ovi oglasi su objavljivani prema dogovoru, dok se za obavijesti naplaćivalo 10 novčića po retku. Listajući sačuvane primjerke može se vidjeti da je najviše članaka posvećeno lovu u Dalmaciji. Neki od naslova su bili: Doživljaj u lovu, Ptice u Dalmaciji… s hrvatskim nazivima za pojedine ptice kao što su žabar modruštast, lužičast, blidi i dr. List je imao rubrike Mala pošta i A zig e zag u kojima su objavljivane razne sportske vijesti iz inozemstva. Bilo je i neobičnih vijesti poput bogatog ulova od 500 tona odlične tunjevine u Baškoj Vodi, od kojih je 500 komada isti dan proslijeđeno parabrodom Dinara društva Rismondo u Trst, ili vijest o ustrijeljenom vuku od 1,5 m u Imotskom. U ovim rubrikama objavljivani su i dopisi iz Sinja i Kaštel Sućurca o lovu na zečeve.

 


Sport Dalmato, broj 7, 24. srpnja 1890.

 

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu sačuvana su samo dva primjerka ovog lista i to br. 1. i br. 7. Prema nekim saznanjima nije tiskano više od 30 brojeva. Pojavu lista popratio je hrvatski i talijanski tisak u Zadru. Obitelj Parać živjela je nedaleko hotela Slavija, uz zidine Dioklecijanove palače. Ispod zidina na rivi Ante Parać je imao trgovačku radnju poljodjelskih potrepština: od sumpora do prskalica za vinovu lozu i voćke, opremu za lov na divljač, ruksake, puške, patrone i dr. Bio je autonomaški opredijeljen i strastveni lovac. Posebno je bio opsjednut pticama, što se može vidjeti iz uvoda prvog broja Sport Dalmato u stihovima Poliziana: Di fishi e bussi tutto il bosco suona, del rimbobar de corni il ciel ristrona, što bi u prijevodu glasilo: Od cvrkuta i šuma i cijela gora ječi, a nebo odzvanja od zvuka rogova.

U to vrijeme Split je imao oko 15.000 stanovnika, a Općina je već osmu godinu imala hrvatsku većinu. Grad se brzo razvijao i širio. Morskim putem bio je povezan s 16 parabrodskih pruga. Imao je Klasičnu gimnaziju i Veliku realku, tri osnovne škole, tri banke, nekoliko kulturnih društava, a očekivao se i početak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta, koje je svečano otvoreno 7. svibnja 1893. godine. Kad se ugasio Sport Dalmato, Dalmacija je dugi niz godina ostala bez izrazito sportskog lista. Za utjehu je ostalo da su ipak važniji sportski događaji ostali zabilježeni na stranama dnevnih listova u Splitu i Zadru. 

Literatura
Arhiva i zabiljeke Duška Marovića, povjesničara splitskog sporta (1911 – 2001)