Splitski ratni studeni A.D. 1991. – Razarač ‘Split’ granatira Split!

Dnevnički zapisi profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska… (HRT Radio Split)

 

Razarač 'Split' granatira Split!

15. studenoga

Počelo je sinoć oko 23 sata. Najprije se od strane Lore začula žestoka pucnjava iz automatskog oružja, pa teški mitraljezi i povremene eksplozije. Tijekom noći udaljena topovska tutnjava iz pravca Splitskih vrata. Uspio nabrojiti nekoliko stotina hitaca. Navodno je eksplodirao neki ratni brod, pak su ostali iz pratnje otvorili vatru po Braču i Šolti. Iz Visa se zaputilo još šest ratnih brodova. (Pojedinosti mi priopćio Roda koji je sve pratio preko 'ukca'.) Jutros, dvadesetak minuta prije sedam, odjednom paljba teških brodskih mitraljeza i topova iz blizine. Granate zviždale preko naše kuće. Uspio nazvati Rodu, reče da sa svoje terase vidi kako dimi po Pojišanu. Sirene se oglasile kasno. Dok smo se spremali sići, žestoko je zapraskalo u blizini. Kuća se dobrano zatresla. Sjurili se u praonicu, zbog jakih eksplozija nismo se usuđivali do obližnjeg školskog skloništa. Geleri praštali poput tuče po krošnjama u dvorištu. Konačno pretrčali do škole. Paljba se nastavljala. U predahu dok sam kuhao čaj, na radiju čuo da je pogođen trajekt Vladimir Nazor: poginula dvojica članova posade, treći ranjen. Pogođena zgrada Općine, kino Zlatna vrata, zgrada MHAS-a, Tomića stine itd. Govorio zapovjednik HRM-a Letica. Doznali da su oborena dva zrakoplova iznad Šolte i da su “oni” zaokupljeni spašavanjem pilota koji se padobranom spustio u more. U međuvremenu otkrili da je projektil (boofors) pogodio zgradu ispred naše u visini prozora trećeg kata, jedan dio udario je o rub naše kuće u visini prozora spavaće sobe i završio medu staklenim servisima susjedova tinela.

Oko 11.30, kad je prestala treća uzbuna, obišao oštećene zgrade na Bačvicama. Vilu Zrnčić (istočno od hotela Park) projektil je pogodio na istom mjestu gdje i granata s engleskog ratnog broda one siječanjske noći 1944. Oštećena je i zgrada nasuprot ulazu u Ljetno kino te kuća Demori u Viškoj. Pogotci su uvijek blizu limenih oluka. Očito je da su se koristili projektilima (brod-brod) koje privlači metal. Saznao da je paljbu na Split izvršio njegov imenjak (!) razarač Split. (VPBR-31) zapovjedni brod borbene grupe sada već okupatorske JRM. Događaj je tim sramotniji jer se u pomorskoj povijesti ne pamti da bi ratni brod razarao grad čije ime nosi!

Nazvao dr. Tomislav Marasović, pitao me o oštećenjima na Bačvicama. Jučer je uputio u Rim apel za zaštitu stare gradske jezgre, sada ga namjerava dopuniti novim podacima o jutrošnjem napadu. Psihoza ratna. Građani su ogorčeni. Civilna zaštita, nažalost, nije obavila ozbiljnije pripreme. Na trajektu Slavija rodilo se dijete, mali Slavko! Na TV Marjan gledali neobrađeni materijal koji su snimili amateri: pogotci u svjetionik na Katalinića brigu, po Velom varošu, padinama Marjana, u ulici Maksima Gorkog, po kolniku Matejuške, oštećeni stanovi. Kasno navečer nazvao urednik V. Mirković: predlaže da za Slobodnu napišem članak o dosadašnjim bombardiranjima Splita s mora. Inače, večeras je mirno, tek pokoja eksplozija.

16. studenoga

Priča se da su jučer opet djelovali snajperisti po Splitu. Ako je istina, zašto ih ne uhite? Popodne u hotelu Marjan s predstavnikom JRM potpisan potpuni (13!) prekid vatre. Hoće li ga poštovati? Samozvanci u istočnoj Slavoniji već su izjavili da za njih prekid vatre ne znači ništa: “samo vojni neuspjeh Hrvata može značiti mir”. Doznajem da je razarač Split teže oštećen, pak mu dva manja broda pomažu crpsti more. Neki drugi brod također je oštećen, a treći je u našim rukama. Kasno navečer rezimiram današnje vijesti: Od jutros žestoki napadi na Osijek: dvadeset mrtvih i dvoje ranjenih. Ondje je i Špegelj. U Valpovu žestoke borbe. Na području Županje također. Uhićen pali pilot koji je raketirao Đakovo. Po Novskoj i Sisku nastavlja se topnička i ostala vatra. Kiša pomogla gašenje velikog požara u rafineriji. U Karlovcu i bližoj okolici trenutno mirno. Kombinirani artiljerijski napad na Gospić. Više stotina terorista (s 200 beogradskih specijalaca) pokušali zauzeti prometnicu za Karlobag: razbijeni i potučeni. Slavija u Rijeci iskrcala ostatak putnika-patnika. Dočekao ih ministar pomorstva Davorin Rudolf. U Dubrovnik stigla misija UNICEF-a. Sa Žarkovice opet tuku mitraljezima i raketama. Vukovar ni poslije tromjesečnih nasrtaja nije pao. Američkom predsjedniku upućen apel: “450 teških ranjenika u bolnici ispod zemlje, hara zaraza, sva sela u okolici uništena, stanovništvo pobijeno, tražimo pravo na život”. U Zagrebu pregovaraju o konvojima pomoći za Vukovar i Slunj. Zahtijevaju da se već sutra propusti kamion s lijekovima, a ostatak konvoja u ponedjeljak. Zbog jake oluje, iz Rijeke obustavljeno iseljavanje jugo-vojske. Pet članova EZZ-a borave na drniškom području, ali im ne dopuštaju ulazak u grad. U petrinjskom kraju uništene sve katoličke crkve i kapelice: na ostatku zvonika četnici izvjesli zastavu nogometnog kluba Crvena zvezda! Na Cetinju se nastavlja skandal s ukradenim strojevima s Dupca. JNA je navodno spremna ustupiti mjesto 'plavim kacigama'. Zbog događaja u općini Neum prijeti opasnost da i BiH bude uvučena u rat.

17. studenoga

Kišilo cijele noći. Probudila me grmljavina i pljusak. Lebićada. Iz prvih radio vijesti doznao da se razarač Split ipak dovukao do Visa. Jučer popodne u Korčulanskom kanalu odvijao se žestok okršaj. Kopnena artiljerija pogodila i oštetila tri-četiri agresorska broda. Nabavio kruh i novine. SD objavila moj članak “U 1600 godina treće bombardiranje s mora”. Večernjak objavio odlomke iz Marmontovih Memoara s dvije slike. S Petrom (ing. Mijačem) posjetio ing. Radmilovića koji u posljednje vrijeme uglavnom “živi” u postelji. Ambijent sobe balzakovski: veliki nered i zapuštenost. U dvorištu mnogo mačaka. Granata mu razrušila verandu vile-ljetnikovca (kod Sv. Mande) i dio unutrašnjosti. Snimili. Iza ručka gledao ratni film Orao je sletio (pokušaj otmice Churchilla). Poslije večere nakon toliko vremena odšetao do grada! Uglavnom pustoš. Večeras nije bilo zamračenja. Vode se velike diplomatske bitke za spas građana Vukovara i Dubrovnika. Cossiga veoma oštro napao JA. Četnici neće ni da čuju za prekid vatre. Kad ih barem armija ne bi opskrbljivala oružjem… Čekaju nas teški dani.