SLIKAR BEZBRIŽNIH SNOVA – Frano Missia (1924.- 2018.) Uz godišnjicu smrti te godišnjicu rođenja splitskog slikara Frane Missije

                                         

                                                                  Sl. 1.  Frano Missia na otvorenju svoje izložbe (Snimio: Fjodor Klarić)

 

            Frano Missia (George-François Missia) rođen je 23. travnja 1924. u Splitu. U ranoj mladosti svirao je jazz (glasovir i saksofon), u doba kada je taj glazbeni stil na ovim područjima još uvijek bio relativno slabo zastupljen. Nakon završene Gimnazije u Splitu, otišao je u Zagreb studirati strojarstvo, ali je već tijekom studija počeo pokazivati ozbiljnije zanimanje za slikarstvo. Po završetku studija strojarstva, upisao se na zagrebačku Kazališnu akademiju (odsjek scenografije), no taj je studij nakon završene prve godine prekinuo te je otišao u Pariz, gdje se upisao na privatnu slikarsku akademiju, ustrajan u odluci da postane slikar. U Parizu je ostao deset godina te je u tom gradu imao prvu samostalnu izložbu. Godine 1969. preselio se u New York, u kojem je do pozne životne dobi provodio veći dio godine, posvećen svom stvaralaštvu. Magistrirao je 1973. na Odjelu za umjetnost Likovne akademije Sveučilišta grada New Yorka, gdje je puna dva desetljeća predavao kao honorarni profesor. Doktorirao je 1992. na Sveučilištu Columbia u New Yorku s temom iz pedagogije slikarstva. Svoje je radove, od 1960. do smrti, izlagao na više od dvadeset samostalnih izložbi u Beogradu, New Yorku, Parizu, Splitu, Vancouveru i Zagrebu te je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Posljednjih godina svog života redovito je izlagao u Splitu. Preminuo je na samom početku proljeća, 28. ožujka 2018., u svom rodnom gradu. Missijini radovi izlagani su i nakon slikarove smrti te su stručno vrednovani u monografiji „Frano Missia – Lutajući slikar: kronopis jednoga umjetničkoga puta“, autora doc. dr. sc. Dalibora Prančevića.

                                          

                                                                        Sl. 2. Monografija posvećena Frani Missiji (Snimio: Jovica Drobnjak)

 

            Slikarstvo Frane Missije obilježeno je izražajnim koloritom te specifičnom geometrijom. Motivi njegovih slika kreću se od mitoloških likova, preko svakodnevnih pojava, do sanjarskih tema prožetih melankolijom. U svom stvaralaštvu Missia se uspješno služio različitim tehnikama, međutim, najčešće je koristio akrilik. Iako nije bježao od apstrakcije, autor je najsnažnije utiske postizao svojim aktovima i vedutama, u kojima se uvijek vraćao rodnom kraju. Prepoznatljive forme njegovih slika, žarke boje te sama kompozicija promatrača neprimjetno uvode u svijet slikarove mašte, svijet prepun sjete, ali i bezbrižnih snova. Izrazita jasnoća linija, bez suvišnih poteza, svjedoči o istodobnoj promišljenosti i spretnosti Frane Missie.

                                                         

                                                                                 Sl. 3. Frano Missia: „Trio“ (Snimio: Fjodor Klarić)

 

                                            

                                                                             Sl. 4. Matejuška (Privatna zbirka – Snimio: Ivan Bošković)

 

Napisao: Ivan Bošković, 9. rujna 2013., uz Monografsku izložbu

Nakon slikarove smrti članak je neznatno izmijenjen

Lektorirala: Kate Bošković