Hajduk u II. svjetskom ratu – 70 godina od obnove legendarnog kluba na Visu

Hajduk je osnovan 13. veljače 1911. godine pod nazivom – Hrvatski nogometni klub Hajduk. Od svog osnutka do početka II. svjetskog rata Hajduk je 1927. i 1929. godine osvojio prvenstvo Kraljevine Jugoslavije, a 1941. godine prvenstvo Banovine Hrvatske.

Dolaskom talijanske vojske i okupacijom Splita u travnju 1941. godine zamrla je sva športska aktivnost u gradu. Odigrano je samo nekoliko prijateljskih nogometnih utakmica lokalnih klubova u razdoblju od 9. svibnja do 12. srpnja. Premda su se splitskim klubovima, od strane talijanske uprave, nudili povoljni i primamljivi uvjeti za nastupe u talijanskim prvenstvima, oni su to odbili. Guverner Dalmacije, Giuseppe Bastianini, donio je 19. srpnja 1941.g. naredbu da se svi splitski klubovi, koji nisu odjeli Fašističke stranke, proglase nezakonitima i rasformiraju. O tome je izašla dvojezična naredba br. 13 od 19. srpnja 1941.g. objavljena u Službenom listu Namjesništva Dalmacije u Zadru br. 2 od 1. kolovoza 1941. godine – XIX. Nakon ove naredbe svi splitski klubovi su prestali s radom. Kada i nakon više od godinu dana nisu uspjeli pokrenuti rad športskih organizacija i klubova, talijanska uprava grada je objavila u dnevnim novinama Il popolo di Spalato od 31. svibnja 1941. godine osnivanje pet talijanskih klubova: Societa Nuoto Juventus Spalato (umjesto Jadran), Societa Calcio Spalato(umjesto Hajduka), Societa Conottieri Dalmazia Spalato (umjesto Gusara), Societa Tennis Firule Spalato (umjesto Jugoslavenskog tenis kluba Split) i Circolo della Vela Adria (umjesto Labuda).

Organiziranje ovih klubova ostalo je uglavnom na papiru, bez javnih nastupa. Nakon kapitulacije Italije i prestanka njene okupacije od 8. rujna 1943.g. u Splitu su osamnaest dana boravili partizani. Nisu mogli zadržati grad i bili su prisiljeni napustiti Split pred brojčano jačom i tehnički bolje opremljenijom njemačkom vojskom. Tada je uspostavljena vlast Nezavisne Države Hrvatske koja je trajala od 26. rujna 1943. do 26 listopada 1944.g. Iako je gradska uprava bila u rukama ustaške vlasti praktično je svu vlast držala njemačka vojska. U tih 13 mjeseci u Splitu su odigrane samo dvije nogometne utakmice i to 21. svibnja 1944.g. kada je Hrvatska mornarica izgubila od Njemačke postrojberezultatom 3 : 2 i 23. srpnja 1944.g. kada je Sinjsko podhvatno zapovjedništvo pobijedilo Mornaričku posadu Splita rezultatom 2 : 0. U Zagrebu je također pokrenuta inicijativa krajem 1943. i početkom 1944. godine da se pomogne obnovi Hajduka, ali bez uspjeha.

Međutim, partizanima je uspjelo u nepunih mjesec dana, obnoviti rad Hrvatskog športskog kluba Hajduk. Od inicijativnog sastanka 9. travnja 1944. godine u Vrdovu kraj Sinja, za svega 28 dana dr. Šime Poduje je okupio 14 igrača i uz pomoć pristalica i simpatizera partizanskog pokreta prebacio ih iz Splita na slobodni teritorij otoka Visa. Osnivačka Skupština HŠK Hajduk održana je 7. svibnja 1944. godine u dvorani Narodnog doma u Visu. Osim predstavnika partizanske vojske ovom svečanom činu bili su nazočni i predstavnici savezničkih vojnih misija. Nakon osnivanja HŠK Hajduk je odigrao na Visu tri utakmice i 3. lipnja brodom Bakar otplovio prema talijanskom gradu Bariju. Po dolasku u Italiju najprije su bili smješteni u bazu Monopoli, a nešto kasnije u partizanski vojnički logor Gravina u južnoj Italiji. Tu su se odvijali treninzi igrača HŠK Hajduk NOVJ (Narodno oslobodilačka vojska Jugoslavije), kako se tada zvao. Uspostavljeni su kontakti sa saveznicima i počele su se odigravati nogometne utakmice. Za to vrijeme odigrano je 26 utakmica sa pripadnicima savezničkih nogometnih momčadi.

Svakako najvažnija i najspektakularnija bila je ona odigrana u Bariju 23. rujna 1944. godine pred više od 40.000 gledatelja. Bio je to najveći športski događaj u još uvijek okupiranoj Europi. Oko organizacije ove utakmice dosta se zauzeo Stan Cullis, inače centarhalfWolverhamptona i engleski reprezentativac. Momčadi su nastupile u sastavima:

BRITISH SERVICES XI. : Renny ( St. Miren ), Andy Beatty (Preston), Malpass (Fulham), Collier (Aberdeen), Stan Cullis (Wolverhampton), James Merphy (West Bromwich) Tom Finney (Preston), Bryn Jones (Arsenal), Gerog Wilkins (Bredford), Jimmy Rudd (Manchester City) i Willi Strauss (Aberdeen).
YUGOSLAV NATIONAL LIBERATION ARMY XI. : Petar Brkljača, Ljubomir Kokeza, Jozo Matošić, Slavko Luštica, Dušan Bjelanović, Branko Bakotić, Ivo Alujević, Ervin Katnić, Miljenko Batinić, Frane Matošić i Ivo Radovniković.

Momčad Hajduk NOVJ izgubila je ovu utakmicu sa 7 : 2, čemu je kumovala malarija koju je nekoliko dana ranije preboljela većina igrača. Ipak, ovo je bila velika pobjeda u promicanju savezništva i prijateljstva. Na partizane se počelo gledati sa respektom i poštovanjem. Dogovorena je i uzvratna utakmica Hajduka NOVJ i Reprezentacije britanske vojske u oslobođenom Splitu 26. prosinca 1944.g. MomčadHajduka NOVJ uspjela se revanširati svojim športskim rivalima pobjedom od 1:0 pred oko 8.000 gledatelja. Jedini pogodak dao je Frane Matošić.

Momčad Hajduka NOVJ je kao ambasador savezništva i prijateljstva u razdoblju od 7. svibnja 1944. do 23. listopada 1945. godine nastupila na 3 kontinenta (Europa, Azija i Afrika) i posjetila 6 država (Italija, Malta, Egipat, Palestina, Libanon i Sirija). Svoje utakmice odigrala je u 44 grada i prevalila preko 30 000 kilometara. Hajduk NOVJ odigrao je 90 utakmica u kojima je ostvario 74 pobjede, 9 igrao neriješeno, a 7 izgubio. Za svoje uspjehe kako športske tako i političke dobio je brojna priznanja. Osim od maršala Josipa Broza Tita Hajduk NOVJ je, prilikom gostovanja u Libanonu tijekom svibnja 1945.godine, dobio i visoko francusko priznanje i diplomu kao Počasna športska momčad Slobodne Francuske. Ovo su bile svijetle stranice Hajdukove športske povijesti koje treba sačuvati od zaborava i predočiti budućim pokoljenjima kao primjer slobodarskih ideja i ljubavi prema svom Splitu i Dalmaciji.

NAPOMENA: 
Hajduk je od svibnja 1944. do sredine ožujka 1945. godine u svojoj pisanoj prepisci koristio naziv HŠK Hajduk NOVJ, a od sredine ožujka 1945. godine Hajduk JA. Na sjednici Skupštine održanoj 23. listopada 1945. Hajduk je donio odluku da iz naziva briše JA. I od tada se, kratko vrijeme, nazivao FD Hajduk (Fiskulturno društvo). 

 


Narodni dom u Visu u kojem je, 7. svibnja 1944. godine održana osnivačka sjednica Skupštine HŠK Hajduk. 

 


Igrači  Hajduka –  NOVJ nakon zakletve 14. svibnja 1944.g. na otoku Visu.
U prvom redu čuče: Frane Duplančić – Kota, Dražen Martić, Ive Radovniković, Ozren Nedoklan – Cina, Mladen Berković, Živko Drašković i Zlatko Ferić.
U drugom redu stoje: Ljubo Benčić, Miljenko Krstulović, Frane Matošić, Vlado Kaliterna, Dušan Bizjak, Branko Bakotić, Marko Vušković, Hrvoje Čulić, Bonaventura Parić, Ante Antonini, Vinko Jelaska, Žarko Zelić i Veljko Šubašić.
U  trećem redu stoje: Ivo Peršić, Slavko Luštica, Zdenko Zelić, Jozo Matošić i Petar Brkljača,.
U četvrtom redu: Dušan Bjelanović, Ljubomir Kokeza, Ivo Alujević, Miljenko Batinić, i Juraj Pečarević (simpatizer Hajduka). 

 


Na slici, koja je pravi povijesni dokument, ponosni i uspravni prije početka utakmice u Bariju vide se slijeva:
Živko Drašković – predratni prvotimac Hajduka i komesar ratnog Hajduka  |   dr. Šime Poduje – tehnički rukovodilac Hajduka NOVJ, poručnik u ratno vrijeme, po struci pravnik i jedan od  najpopularnijih igrača i športskih djelatnika u dugoj povijesti Hajduka. Kao predratni prvotimac odigrao 226 utakmica u dresu Hajduka. Umro 1966. godine  |  Luka  Kaliterna – legendarni trener, član uprave ratnog Hajduka. Kao vratar odigrao 160 utakmica u dresu Hajduka. Umro 1984. godine  |  Mihovil Tartaglia – istaknuti diplomat i član Misije Vrhovnog štaba NOV i POJ u Bariju. Bio je pukovnik u redovima partizanske vojske. Umro je u Zagrebu 1971. godine  |  Leo Lemešić – prije rata bio je prvotimac Hajduka 491 put i postigao je 455 pogodaka. Bio je i reprezentativac stare Jugoslavije. U momčadi Hajduka NOVJ bio je stručni referent. Nakon rata bio je poznati internacionalni nogometni sudac. Umro je 1978. godine  |  Branko  Poljanac – komandant Baze NOV I POJ u Bariju, general – major , predratni časnik, prvoborac, načelnik štaba I. korpusa i član Vrhovnog štaba. Umro poslije rata u Beogradu  |  Anđelko Marušić – predratni prvotimac Hajduka sa 394 utakmice i reprezentativac stare Jugoslavije 16 puta. Tijekom rata bio je ranjen tako da nije mogao igrati za Hajduk NOVJ. Umro 1984. godine  |  Janko  Rodin– predratni i ratni predsjednik Hajduka  NOVJ, prvotimac  sa 251 utakmicom i reprezentativac stare Jugoslavije 4 puta. Umro 1974. godine

 


Burno pozdravljeni od strane 40.000 savezničkih i partizanskih vojnika, na teren u Bariju su izišle 23. rujna 1944. godine, malo prije 16 sati, momčadi Hajduka NOVJ  i Reprezentacije britanske vojske. Igrači Hajduka bili su u bijelim majicama, a na prsima su nosili zastavu nove Jugoslavije. Nastupili su u sastavu: Petar Brkljača, Ljubomir Kokeza, Jozo Matošić (kapetan), Slavko Luštica, Dušan Bjelanović, Branko Bakotić, Ivo Alujević, Ervin Katnić, Miljenko Batinić, Frane Matošić i Ivo Radovniković.

 


Ratna generacija igrača i djelatnika HŠK Hajduk na svečanosti u prostorijama Hajduka na Poljudu 1983. godine
Stoje slijeva: Branko Bakotić, Vlado Kaliterna, Dušan Bjelanović, Ljubo Benčić, Luka Kaliterna Vojko Andrijašević, Vinko Dujmić, Jozo Matošić, Anđelka Ban – Matošić, Petar Brkljača, Frane Matošić, Ante Antonini, Ivo Perišić, Hrvoje Čulić, Ivo Alujević, Žarko Zelić, Zdenko Zelić i Slavko Luštica.
Čuče : Bonaventura Parić, Veljko Šubašić, Lujo Klemen, Vinko Jelaska, Frane Duplančić, Tonći Radovniković i Živko Drašković. 

 


U Splitu je 2009. godine povodom 65 godina obnove Hajduka na Visu kao i čuvene utakmice u talijanskom gradu Bariju, koja je odigrana  23. rujna 1944. godine,  priređena prigodna izložba i prijateljske utakmice. Na slici  su momčadi  Hrvatske vojske i reprezentacija  Britanske vojske koje su 12. rujna 2009. godine odigrale svoju utakmicu. U sredini se vidi pokrovitelj ove sportske manifestacije, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić. Na ovom turniru sudjelovala je i momčad Hajduka

 


Plaketa  kojom je momčad Hajduka –  NOVJ   28. svibnja 1945.g. u Libanonu ukazom predsjednika Francuske De Gaullea proglašena – Počasna  športska momčad Slobodne Francuske

 


Hajdukova ratna ruta. Od 2. svibnja do 2. lipnja 1944.g. momčad HŠK Hajduk – NOVJ  boravila jena otoku Visu.  Druga turneja bila je od 4. ožujka do 13. lipnja 1945. godine kada je momčad Hajduka – NOVJ posjetila 6 država  (Italiju, Maltu, Egipat, Palestinu Libanon i Siriju).