Upoznaj splitske filmaše: Boris Poljak – Autofocus (2013.)

U sklopu projekta “Upoznaj splitske filmaše”, održat će se projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma Autofocus (2013.) redatelja Borisa Poljaka te ćemo tom prilikom ugostiti i samog redatelja.

AUTOFOCUS (2013.), 28’

Autofocus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.

Boris Poljak (Split, 1959.), hrvatski filmski i televizijski snimatelj i redatelj.

Rodio se u Splitu. Studirao je pravo. Član Kinokluba Split od 1978. godine. U produkciji svog kluba 1980-ih je snimio dva filma, a kao snimatelj osam eksperimentalnih filmova na super 8 i 16 mm. Od početka 1990-ih djeluje kao profesionalni filmski i televizijski snimatelj.
Suorganizator Sabora alternativnoga filma u Splitu od 1982. do 1988. godine.
Supokretač Međunarodnoga festivala novoga filma i videa u Splitu. Od snimanja televizijskog dokumentarca More nad Splitom stalno surađuje s Damirom Čučićem, koji je montažer u Poljakovim filmovima, a Poljak snimatelj u Čučićevim. Tri su eksperimentalna filma zajedno potpisali, do rujna 2013. 20-ak kratkih, uglavnom dokumentarnih i eksperimentalih filmova i jedan dugometražni igrani film Pismo ćaći. Poljak je režirao pet kratkometražnih filmova, od kojih tri u suradnji s Damirom Čučićem. Poljak je snimio (do Zagrebdoxa 2018.) više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri igrana filma i više od dvjesta reklamnih spotova.

Slika 1.