Zapivala klapa ispod volta!

Objavljeno: 02.07.2021.

Zapivala klapa ispod volta!

Ljubo bi bio presretan kakva je to klapa!

U srijedu, 30. lipnja 2021., s početkom u 11 sati u Središnjoj knjižnici održana je 22. sjednica Zaklade Delmata nakon koje je organiziran obilazak Knjižnice Grad u Zagrebačkoj 4 koja se preuređuje na način da će jedna prostorija biti Spomen soba Ljube Stipišića Delmate. U tu svrhu Ljubina obitelj, supruga Nataša, kćerka Mirjam i sin Gibonni, odlučila je njegovu ostavštinu darovati GKMM Split.

Zaklada Delmata, osnovana u čast maestra Ljube Stipišića Delmate, počela je djelovati 2012. u Zadru. Osnivač je bila Gradska knjižnica Zadar na čelu s ravnateljem mr. sc. Ivanom Peharom, današnjim tehničkim upraviteljem Zaklade. Zaklada djeluje pod nadzorom obitelji Stipišić.

Tijekom gotovo deset godina svoga djelovanja Zaklada je ostvarila brojne postavljene ciljeve. Na prvom mjestu su otkrivanje, proučavanje i digitalizacija širokog skladateljevog opusa, stipendiranje studenata, osnivanje i pokretanje kolegija klapskog pjevanja na splitskom Sveučilištu (za što je veliki poticaj i potvrda vrijednosti bilo uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine), izdavanje monografije i dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića. Nakon brojnih uspješnih projekata Zaklade, krajnji cilj i velika želja svih njenih članova je da se maestro Ljubo vrati kući, u svoj rodni Split kojeg je zadužio svojim stvaralaštvom, a gdje mu i danas živi obitelj. Jedan od najboljih načina je upravo otvaranje njegove spomen sobe u Knjižnici Grad u Zagrebačkoj 4 i koju će Zaklada pomoći koliko god bude u mogućnosti.

Sredstva za projekt uređenja knjižnice Grad, zavičajnog poetsko-glazbenog profila, pod nazivom „Piva klapa ispod volta“ dobivena su kroz dva amandmana na Proračun Grada Splita 2020. i 2021., koja su dostatna za građevinsko-zanatske radove. Ostaje osigurati sredstva za unutarnje opremanje prostorija interaktivne namjene čiji je idejni projekt povjeren arhitektonskom birou ARP Dinka Peračića uz konzultacije Herci Ganza, autorice Delmatine monografije „Nima vaki testamenta“ i dobre poznavateljice Ljubinog stvaralaštva i stvaralaštva akademika Jakše Fiamenga čija će donirana privatna knjižnica s više od 6000 naslova biti dio uređenog prostora tzv. Zavičajne kuće GKMM Split.

Klapu, malo jaču, činili su članovi Zaklade Delmata:

- Nataša Stipišić

- Mirjam Stipišić

- Zlatan Stipišić Gibonni

mr. sc. Ivan Pehar, tehnički upravitelj Zaklade, Zadar

dr. sc. Mirko Đinđić, zamjenik t. r. Zaklade, Sv. Filip i Jakov

- mo. Vlado Sunko, red. prof., UMAS Split

- Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa, Omiš

- Siniša Vuković, glazbeni i književni kritičar, Split

- Milena Marijan, predstavnica Grada Raba u Zakladi

pojačanu podržavateljima koji će biti nositelji Ljubinog povratka u Split:

- predstavnik Grada SplitaMate Omazić, pročelnik Službe za društvenu djelatnost Grada Splita u ime gradonačelnika g. Ivice Puljka

- Herci Ganza, autorica monografije

- Grozdana Ribičić, ravnateljica GKMM

 

Ovu novu zavičajnu priču s patinom delmatske autohtonosti tek počeli pričati. Pratite nas jer smo iskreno i s velikom ljubavlju u njoj.

 

KALENDAR DOGAĐAJA