Zanimanje oca

Autor: Sorj Chalandon

"Lik oca zlostavljača dobio je u ovoj knjizi najsnažniji i najpotresniji izraz. Kakva knjiga! Svaka stranica osvaja jasnoćom stila i intenzitetom osjećaja!" L'Obs

 

Postoje knjige koje kad uzmete u ruke i započmete čitati je izuzetno teško čitati, koje Vas doslovno tjeraju da zatvorite knjigu i pobjegnete iz prostorije. Naravno, ono što duboko uznemiruje i muči Vas su teme tih knjiga, fizičke i psihičke torture koje se događaju onima koji se ne mogu i ne znaju braniti, a lako se zamislite da bi se mogle događati u stanu iznad Vas.

Ovaj roman Vas jasno upozorava da oko nas žive ljudi koji se ne mogu sami izboriti sa situacijom u kojoj su se našli jer roditelje ne možete birati. Ovo je roman za uzbunu i da prestanemo žmiriti nad činjenicom da to životom plaćaju najnemoćniji.

Roman je intiman i istovremeno napet obiteljski roman o odrastanju unutar disfunkcionalne obitelji. Šezdesetih godina u Francuskoj, jedna tročlana obitelj zatočena je u ludilu oca opsjednutog padom francuske kolonijalne moći. Majka i sama zlostavljana, negira zlostavljanje svoga sina i ne poduzima ništa, sin naivno vjeruje svome oca svemu što mu ispriča, povjeri ili naredi.

Stalno fizičko zlostavljanje, psihičko mrcvarenje, pa čak i očeve tvrdnje da je dječak lud kad se usudi suprostaviti ocu. Uz svaki očev sumanuti zahtjev i zamah šakom ili remenom u pozadini stoji majka u tišini i strahu od oca. Dječak nikad nije osjetio ljubav roditelja, njegova koža nije osjećala poljupce ili zagrljaje, samo udarce.

Od prve do posljednje stranice željela sam oca uhvatiti za ramena i protresti.

Kako će završiti njihova priča? Saznajte...