TRATAMENT ZA STUDENTE U LJUBINOM TINELU

Objavljeno: 08.06.2022.

S krajem studentske godine ne polažu se samo kolokviji i ispiti, ne zaključuju se samo ocjene, već se finaliziraju i neke nesvakidašnje partiture koje će se pamtiti cijeloga života. Upravo su taj osjećaj imali studenti 4. i 5. godine Glazbenog odsjeka splitske Umjetničke akademije koji su u ponedjeljak 6. lipnja 2022. proslavili završetak prvog ciklusa popisivanja bogate ostavštine Ljube Stipišića Delmate.
Zahvaljujući suradnji GKMM-a i Odsjeka za glazbenu pedagogiju i kulturu UMAS-a, vrijedni studenti uz pomoć svojih mentora prof. dr. sc. Ivane Tomić Ferić, dr. sc. Maje Milošević Carić i asistenta Mirka Jankova, popisali su preko 1100 jedinica notne i zvučne građe iz bogatog Delmatinog opusa. U ovom ni malo lakom pionirskom pothvatu koji se pretvorio u pravi istraživačko-rudarski rad, studenti su zajedno sa svojim požrtvovnim profesorima postali istinski arheolozi dalmatinske duše, a samim tim i nova generacija izvršitelja Delmatinog testamenta. Pozitivna energija i ekskluzivni terenski team building stvorilo je vanserijsko zajedništvo i pozitivnu energiju kojoj su poseban doprinos dale i mlade knjižničarke GKMM-a koje su svakodnevno s njima surađivale posljednjih mjeseci – Lucija Marin i Marija Gabrijela Perić.
Uz prigodni domjenak, u Ljubinom tinelu budućeg Zavičajno-poetskog odjela Knjižnice Grad koji će nositi ime Dalmatina, na adresi Zagrebačka 4, svim su sudionicima ovog predivnog projekta ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić i koordinatorica projekta Herci Ganza uručile zahvalnice ča su svoje študje, jubav i vrime darovali zajedničkoj baštini i notali se zanavik u naš Testamentum.
U ležernom, ali dirljivom programu kojeg su popratili i gosti, članovi Upravnog vijeća te zaposlenici GKMM, po prvi je put u tom novom prostoru zapjevala i studentska klapa. Svi posjetitelji koji su se prvi put tamo našli, nisu krili svoje oduševljenje prostorom koji će sigurno postati dnevni boravak splitskih glazbenika i kulturnjaka.
Ovaj je tratament za pamćenje završen upisivanjem u zajednički foto-album koji će čuvati uspomenu na prvu generaciju popisivača Ljubine ostavštine, a koordinatorica projekta zaključila ga je Delmatinim stihovima:
"Ako vas svit, dico moja, bude štucigavat...
... ostavjan van, dico moja, sve volte i puntine, sve betule dalmatinske,
... ostavjan van, dico moja, sve lanterne oveg krvaveg mora..."
Ispunjeni dobrom energijom i entuzijazmom, jedva čekamo nastavak ove predivne priče najesen...