Tihi kaos

Autor: Sandro Veronesi

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Četrdesettrogodišnji Pietro Paladini, protagonist i pripovjedač romana, reagira na iznenadnu smrt svoje partnerice tako što prestaje ići na posao i dane provodi u autu i na klupi ispred škole koju pohađa njihova desetogodišnja kći Claudia. Ironično, on je za vrijeme njezine smrti drugoj ženi spašavao život i stoga osjeća krivnju što tada nije bio uz nju i njihovu kći koja je prisustvovala majčinoj smrti. Zato, dok je Claudija u školi, on je cijelo vrijeme u blizini kako bi je budno mogao paziti i pružiti joj osjećaj sigurnosti zbog traume od majčine smrti. U autu ili na klupi obavlja poslove, kolege mu dolaze na sastanke, posjećuje ga rodbina, a potom i stranci. U početku su svi zbunjeni i šokirani njegovim ponašanjem, međutim, pozicija distance, otuđenosti i prividna mirnoća stvaraju od njega sugovornika koji je nevoljko prisiljen slušati druge kojima je potrebna pomoć i suosjećanje. Tako mjesto njegove izolacije postaje mjesto hodočašća cijelog niza likova koji pričaju svoje osobne priče. Pa uz glavnu, roman uključuje i mnoštvo drugih priča čime se proširuje struktura romana, ali one su uvijek filtrirane kroz stajalište pripovjedača i utječu na njegovu, odnosno na njega.

 
Sandro Veronesi fluidnim stilom, izmjenjujući dramatične i ironične situacije, priča priču o ljubavi i boli, o odnosima srca i razuma i poziva čitatelja da preispita svoje životne vrijednosti.
„Poput književnog Fellinija, Veronesi oživljuje ljudsku komediju veću od života, na način na koji bi se usudio samo jedan Talijan, podrugljivo i duhovito u lice strašnoj tragediji. Čitalačko iskustvo koje se ne smije propustiti.”
— Shelf Awareness
„Tihi kaos“ dobitnik je najprestižnije talijanske nagrade Strega 2006.g. i mjesecima se nalazio na talijanskim listama bestselera, a 2007.g. redatelj Antonello Grimaldi snimio je istoimeni film s Nannijem Morettijem u glavnoj ulozi.