Sve o Evi

Autor: Nena Lončar

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Sve o Evi : vodič za sanjare 

ilustracije Marijan Lončar

„Sanjari su posebna vrsta putnika – možda se na svojim putovanjima najviše od svih gube, ali unatoč tome najviše putuju i najdalje stižu.“, u jednom trenutku kaže protagonistica ove knjige, dvanaestogodišnja Eva Brodar, koja je stalno u potrazi za nekim novim pustolovinama. A prilika za novi izazov ukaže se kada njena kujica Bella zaluta u knjižnicu franjevačkog samostana, o kojoj po naselju kruže razne priče.

Kao što joj sam naslov kaže, „Sve o Evi : vodič za sanjare“ idealna je knjiga za one kojima je glava često u oblacima! Osim što obiluje humorom i zabavnim, ali u suštini jako promišljenim i dubokim citatima, roman se bavi i problematikom zamršenih obiteljskih odnosa.

Poljuljani odnosi uzrokovani su gubitkom posla jednog od roditelja, koji se zbog toga odaje alkoholu, što na koncu postaje boljka cijele obitelji, a ne samo jednog pojedinca. Unatoč tome, Eva ne gubi svoj specifični smisao za humor i osobnost koja ju krasi te sasvim nehotično postane ljepilo koje spaja razbijene dijelove svoje obitelji u jednu cjelinu. Iako bi je mogla čitati i djeca nižeg uzrasta, zbog osjetljive problematike kojom se bavi možda je više namijenjena za mlade od 13 godina nadalje.

Autorica Nena Lončar za ovaj roman osvojila je nagradu Grigor Vitez 2017. godine za najbolji književni tekst za mladež te nagradu Mali princ, regionalnu nagradu za dječju knjigu 2018. godine.

Katarina Sovulj

KALENDAR DOGAĐAJA