Sudbe i srdžbe

Autor: Lauren Groff

Američka spisateljica Lauren Groff napisala je četiri romana i dvije zbirke kratkih priča, od kojih je kod nas prevedena Sudbe i srdžbe (eng. Fates and furies). Spomenuti roman imao je veliki odjek u javnosti, o čemu dovoljno govori činjenica da je ušao u finale prestižne nagrade National Book Award, kao i da je stekao titula najbolje knjige 2015. po izboru urednika Amazona. Također, roman su preporučile i neke utjecajne osobe, od kojih su najznačajniji bivši američki predsjednik Barack Obama te Oprah Winfrey.

Ovaj veličanstveni roman o ljubavi, braku i tajnama između Mathilde i Lotta poslužio nam je kao odlična podloga za raspravu, a najbolji primjer toga je kratki osvrt jedne od članica našeg čitateljskog kluba „Bookun Libra“, koji vam donosimo u nastavku:

Zabavljala sam se čitajući i zamišljajući „problematičnu“ zlatnu američku mladež kako se razvija kroz knjigu. Kako ih nisam doživjela kao stvarne ljude, čitanje je teklo glatko i brzo, kao gledanje sapunice. Mislim da zato nisam mogla shvatiti Shakespeareovske digresije i pokušaje poistovjećivanja njihovih sudbina s grčkim tragikomedijama.

Što se tiče odnosa između Lotta i Mathilde, jasno mi je da su oboje spojeni kao pojedinci s izrazito zahtjevnim odrastanjem. Unatoč tomu, nije mi se svidjela količina tajni i neizrečenosti koja se plela u njihovom bračnom odnosu, osobito s njezine strane.

Ivana Slišković