Snježno sljepilo

Autor: Ragnar Jónasson

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Zasigurno ćete pomisliti, baš kao i ja –  još jedan skandinavac koji piše krimiće! Ali!

Jonasson, po struci pravnik, bavi se još i investicijskim bankarstvom, te poučava pravo na Sveučilištu u Reykjaviku. Suosnivač je Reykjavik međunarodnog festivala krimića Iceland Noir. I zna pisati kriminalističke romane!

Drugačiji od ostalih pisaca iz hladnog, snijegom obavijenog sjevera, on nam ne nudi ni krv ni izopačenost; već posvećenost likovima, stvarajući atmosferu, koju je do sad mogla prenijeti na papir samo slavna Agatha Christie.

U svom prvom romanu iz serijala ‘’Mračni Island’’, upoznajemo Ari Thór Arasona, mladog policajca koji dolazi raditi u gradić Siglufjördur na samom rubu arktičkog kruga.

Znakovita rečenica na samom početku, „Ovdje se nikad, ništa ne događa’“, koju je Ariu kad je stigao rekao njegov šef, policijski narednik, polagano nas uvodi u napetu atmosferu i drži nas tako do samog kraja romana.

Smrt pisca i predsjednika dramskog društva te polumrtva žena u snijegu polegnuta poput anđela, mladom policajcu su teška zagonetka, pogotovo u maloj sredini gdje su tajne brojne I dobro zakopane.

Ragnar posvećuje veliku pažnju svojim likovima te zaokuplja pažnju čitatelja dobrim ritmom pisanja, nije nikada zamoran i nemate potrebu preskočiti ni jednu riječ u knjizi.

Poslije Snježnog sljepila, pročitala sam i ostale objavljene dijelove ‘“Mračnog Islanda“ i s napetošću iščekujem nove.

Natalija Šegvić, dipl. knjiž.

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

KALENDAR DOGAĐAJA