Searching for Sugar Man (2012)

Autor: Malik Bendjelloul

Searching for Sugar Man (2012)

Dokumentarni film Searching for Sugar Man (2012) nevjerojatna je priča o misterioznom folk pjevaču Sixtu Rodriguezu. Film je dobitnik dviju nagrada na Sundance film festivalu 2012. te osvajač Oscara za najbolji dokumentarni film 2013.

Ranih 70-ih Sixto Rodriguez je bio folk pjevač iz Detroita koji je imao kratku karijeru u kojoj je izdao dva dobro primljena, no slabo prodana albuma. Kao i tisuće drugih glazbenika tog doba, pao je u zaborav...Barem se tako činilo. Legenda kaže da ovaj umjetnik ispalio sam sebi metak u glavu na pozornici...ili se polio benzinom i zapalio.

Rodriguezova glazba ostala je relativno nepoznata, osim u Južnoafričkoj Republici. Generacija mladih bijelaca koja je osjećala gnušanje spram apartheida pronašla se u stihovima ovog glazbenika. Album je krenuo na svoj put od ruke do ruke, umnožavan je i tiskan. Sixto Rodriguez tamo je postao pop ikona, idol i kulturni fenomen, ali ne i u ostatku svijeta.

Nekoliko desetljeća kasnije dvojica fanova iz Južnoafričke Republike odlučila su istražiti misterij oko ''nestanka'' njihovog idola.

Ovo je jedna topla priča o jednom običnom čovjeku koji je ostavio golem utjecaj na jedan dijelić svijeta te vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Osim što je sama priča zanimljiva i originalna, film ima odličnu glazbu, no najveće iznenađenje je sam kraj filma i neočekivani obrat. Slobodno možemo reći da je ovo jedan od najboljih i najzanimljivijih dokumentaraca posljednjeg desetljeća.

 

KALENDAR DOGAĐAJA