S našim blagoslovom

Autor: Jo Spain

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Jo Spain je irska spisateljica i scenaristica. Njezin prvi roman, S našim blagoslovom, našao se u užem izboru natječaja Richard and Judy Search for a Bestseller, dok je psihološki triler Priznanje bio bestseler broj jedan u Irskoj. Iako je ova knjiga plod fikcije, Magdalenske praonice, domovi za samohrane majke i djecu zaista jesu postojali.

S našim blagoslovom temelji se na stvarnim svjedočanstvima žena koje su prošle kroz te ustanove. Autorica je napisala knjigu u znak sjećanja na svog oca, koji nikad nije uspio saznati tragične okolnosti svog posvojenja iz jednog irskog doma za samohrane majke i djecu.

Priča nas vodi u 70-te godine, kada su samostani upravljali skloništima za trudne neudane djevojke gdje su pod okriljem Crkve, uz vlast koja je žmirila na oba oka, majkama oduzimali tek rođenu djecu, izgladnjivali ih i fizički kažnjavali…
Iako od prvih stranica romana dok čitate pretpostavljate da su ubojstva vezana za tu mučnu prošlost ovaj vas roman tjera da se zamislite nad sudbinom žena koje su još tu oko nas. Kako je moguće da je baš cijelo društvo pristajalo na život u svijetu u kojem je sasvim normalno da svećenik siluje 17-godišnju djevojku, a da je časna sestra izudara i optuži da laže kad joj se povjeri?