Romani Davida Grossmana i Amosa Oza

Autor: Mila Biočina

Mila Biočina, prof.hrvatskoga jezika i dipl.knjižničarka preporučuje čitanje romana dva izvrsna izraelska pisca:

DAVID GROSSMAN (Jeruzalem, 1954.), veliko književno ime, višestruko nagrađivan za svoja djela, poznat i kao veliki mirotvorni aktivist.

KAD BI NINA ZNALA  biografija je  žene židovskog podrijetla Eve Panić Nahir rođene u Čakovcu 1918. u obitelji Kelemen. Na čuđenje mnogih udala se za oficira Radu Panića rođenog u Srbiji, a ovdje je bio na vojnoj službi. Odlaze živjeti u Zemun, bezgranično se vole i tu im se rađa djevojčica Tijana. U burnim političkim vremenima Rade je uhićen pod optužbom da je  staljinist, informbiroovac i ta lažna optužba stajala ga je života-psihički i fizički slomljen izvršio je samoubojsvom u zemunskom zatvoru. Njegova slomljena supruga Eva nije htjela priznati i potpisati da je njezin voljeni suprug izdajnik i kažnjena je deportacijom na Goli otok gdje je provela nepune tri godine u boli, patnji i torturama nemilosrdnih čuvarica logora. Trogodišnju kćer je ostavila na čuvanje svojoj sestri i njezino djetinjstvo bez oba roditelja je nepovratno uništeno. Nakon povratka  iz logora Eva nije mogla uzeti djevojčicu k sebi jer ni sama nije imala gdje živjeti jer su joj u Zemunu sve uzeli...! Tek 1966. sa kćerkom prisilno seli u Izrael, u kibuc jugoslavenskih Židova gdje žive u zajednici ravnopravnih siromašnih ljudi.  Tu upoznaje dobrog čovjeka Mošu Nahira i udaje se za njega... Ovo je dio priče o Evinom životu, a budući da je poznavala  Davida Grossmana, ispričala mu je svoj život i on je, zadivljen njezinom čvrstinom , bistrinom uma i nepravilnim hebrejskim jezikom kojim je stekla simpatije sviju koji su je poznavali,,napisao njezinu biografiju koristeći se umjetničkom slobodom - promijenio je akterima prave priče imena: Eva je u romanu Vera Novak, Tijana je Nina....  Njezina Nina je svojim depresijama, čudnim ponašanjem, promiskuitetnim životom  postala emocionalni invalid i nanosila je bol svima koji su je  voljeli i trebali: svojoj baki Veri, mužu Refiju i kćerki Gili.

Tri naraštaja žena uništena su zbog jednoumlja jedne politike u Jugoslaviji, Vera je unatoč svemu proživjela dugo, umrla je 1915. godine. Njezina Nina je svojim depresijama, čudnim ponašanjem, promiskuitetnim životom  postala emocionalni invalid i nanosila je bol svima koji su je  voljeli i trebali: svojoj baki Veri, mužu Refiju i kćerki Gili.

Ovaj roman se sa zanimanjem čita na ovim prostorima jer se veliki dio događanja odvija u Srbiji i Hrvatskoj - Zemun,  Beograd, selo Kruševica ; Zagreb, Čakovec, Senj, Goli otok...

Preporučujem i  čitanje  njegovog remek-djela DO KRAJA ZEMLJE, veliki roman o Izraelu,  povijesti i ratu, roditeljstvu i ljubavi, o ljudskosti koja nas jedino može spasiti i otkupiti.

 

AMOS OZ  (1939.-2018.) jedan je od najboljih pripovjedača današnjice! Prigodom boravka u Zagrebu 2011. rekao je "...ljubav prema književnosti je jedina ljubav koja nas ne iznevjeri". Njegova proza je svjetionik ljudskosti, on ovaj kaotični svijet i ljudske sudbine gleda očima punim topline. Iako svjestan ljudskih ponora i izdaja, on vjeruje u čovjeka!

JUDA je višeslojni povijesni roman, studija o  ljubavi, vjeri, izdaji, rasprava o mržnji prema Židovima, o stvaranju države Izrael, jednosmjernoj židovskoj migraciji, o pitanju Židova bez doma, o suživotu Židova i Arapa koji je i danas upitan...

Kroz priču o mladiću koji zbog obiteljskih razloga prekida studij, Amos Oz iznosi provokativnu ideju o kršćanstvu, izdajicama, govori o visokoj cijeni izraelsko-arapskog sukoba: zbog nerazumijevanja  nastaju ratovi i krvoproliće, suosjećanje je ono što treba imati svaki čovjek da bi se taj kaos izbjegao.Tko je JUDA ISKARIOT, izdajnik ili najbolji Isusov apostol?

Ovo je roman koji nam otvara oči jer nam otkriva novi pogled na Judinu izdaju , dirljiva priča o ljubavi i odanosti, roman koji će nas zasigurno oplemeniti!

Preporučujem i čitanje jednog od najljepših djela Amosa Oza PANTERA U PODRUMU, roman koji nam govori kako prevladati mržnju.

KALENDAR DOGAĐAJA