Priče kao lijek - terapeutske priče za djecu

„Priče su važne za život naše duše kao što je voda bitna za naše fizičko preživljavanje – one mogu pomladiti i vitalno su važne za zdrav rast i razvoj; one uvijek pronađu put u naše srce, u naše biće, baš kao što voda uvijek pronađe put kroz stijenu ili zid tamo gdje se čini da je to nemoguće.“

__Susan Perrow, autorica terapeutskih priča za djecu

 

Mogli bismo reći da je svaka kvalitetna slikovnica ili priča za dijete potencijalno iscjeljujuća ili terapeutska jer se u njima obrađuju  različite životne teme, a samo iskustvo slušanja priče jača koncentraciju, pamćenje, aktivira maštu i razvija moć vizualizacije, što bismo isto mogli nazvati iscjeljujućim iskustvom.

Pored ovih općenitih dobrobiti čitanja priča, određene priče mogu djeci pomoći u rješavanju konkretnih emocionalnih problema s kojima se suočavaju, ili su pisane kako bi djecu upoznale s različitim emocionalnim stanjima i situacijama, odnosno s ciljem emocionalnog opismenjavanja djece. Takve priče nazivamo terapeutskim ili problemskim pričama. Slušajući ih, djeca prepoznaju sebe u određenoj situaciji, poistovjećuju se s glavnim likovima i s njima prolaze kroz teškoće i probleme te na kraju i kroz njihovo rješenje. Tako iz nove perspektive sagledavaju svoje emocije i kroz priču stječu ohrabrenje i motivaciju za rješenje vlastitog problema.

U terapeutskoj priči mora biti jasno što se pričom želi postići i koje se djetetove potrebe takvom pričom ispunjavaju. Priča treba biti prikladna dobi djeteta i njegovom razvojnom stanju te omogućiti da dijete iz nje samo izvuče pouku i zaključi ono bitno. Priče bi trebale djecu osnažiti i umiriti, a nipošto ih plašiti.

Gradska knjižnica Marka Marulića nudi niz terapeutskih priča i slikovnica koje obrađuju različite problemske situacije iz dječjeg života, a mi donosimo izbor s poveznicama na knjižnični katalog. Navedeni autori su psiholozi, pedagozi ili socijalni radnici koji se u svome radu bave terapeutskim radom.

Rusan Perrow poznata je pripovjedačica i spisateljica terapeutskih priča koja diljem svijeta održava radionice i edukacijske seminare. Piše terapeutske bajke i priče za djecu, ali i sakuplja tradicionalne narodne priče i priče drugih autora koje imaju potencijal za rješavanje izazovnih situacija s djecom. U svojim knjigama Bajke i priče za laku noć i Iscjeljujuće priče II, uz mnoštvo priča, daje smjernice kako smisliti vlastite terapeutske priče, prilagoditi ih dobi i ponašanju djeteta te kako razvijati vještinu pripovijedanja.

Bajke koje pomažu djeci i Nove bajke koje pomažu djeci psihologinje Gerlinde Ortner zbirka je bajki i pripovijedaka koje pomažu djeci u  savladavanju mnogih problema. Nakon svake priče autorica daje  savjet roditeljima kako bolje razumjeti djetetov  problem i pravilno na njega reagirati.

Čarobne svjetiljke su priče za laku noć u izboru britanskog psihologa Davida Fontane. Sve počinju na isti način - dijete zatvara oči, zamišlja kako uzima čarobnu svjetiljku i kreće začaranim putem koji ga vodi u svijet mašte. Priče umiruju i opuštaju dijete prije spavanja, bogate i potiču razvoj njegove mašte i kreativnosti, koncentracije i vizualizacije, pomažu da se oslobodi od briga, da vjeruje u sebe i svijet koji ga okružuje.

Autori Petra Kapović Vidmar i Mauro Lacovich su psiholog i učiteljica koji u svom radu koriste terapeutske priče. U njihovoj knjizi 7 putovanja nalazi se sedam različitih priča s čijim se likovima i problemima djeca lako mogu osjećajno poistovjetiti, a ujedno ih potiču na razgovor i likovni izraz.

Izdavačka kuća Evenio izdala je veliki broj problemski i edukativnih slikovnica domaćih autorica. Psihologinje Tatjana Gjurković i Tea Knežević napisale su dvadeset i osam terapeutskih slikovnica za najmlađe. Učiteljica Tamara Vučković i dramska pedagoginja Tihana Lipovec Fraculj potpisuju seriju slikovnica o samopouzdanju, asertivnost, odgovornosti i samokontroli.

Naklada Slap donosi četiri interaktivna vodiča za djecu i roditelje pod nazivom Što učiniti… Autorice, američke psihologinje, u knjigama koriste tehnike i strategije temeljene na  kognitivno-bihevioralnim načelima. Kroz različite aktivnosti i vježbe pomažu djeci u savladavanju ljutnje, anksioznosti i prihvaćanju nesavršenosti.

Također u njihovom izdanju, serija problemskih slikovnica Sad razumijem na djeci prihvatljiv način objašnjava teška stanja i bolesti poput anoreksije, autizma, ADHD-a, depresije i psihoze.

Slikovnice Zeko koji želi zaspati i Slonica koja želi zaspati švedskog književnika, psihologa i motivacijskog trenera Carla-Johana Forssén Ehrlina stekle su popularnost među roditeljima diljem svijeta zbog svog inovativnog pristupa problemu dječjeg spavanja. Autor se služi psihološkim metodama koje sugestivno djeluju na dječju podsvijest i pomažu djetetu da se opusti, brže zaspi i mirnije spava.

Za kraj preporučujemo Jennifer Moore-Mallinos, dječju autoricu i socijalnu radnicu čije su brojne problemske slikovnice i priručnici namijenjeni  djeci, mladima i njihovim roditeljima. U njima obrađuje različite problemske situacije iz dječjeg života poput nesigurnosti, zlostavljanja, opasnosti na internetu, ponašanja na društvenim mrežama, rastave roditelja, povjerenja itd.