Otok morskih žena

Autor: Lisa See

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

Ovo je raskošna saga o iznimnim ženama, prijateljstvu i oprostu. Uvući će vas u kulturu koja nam je slabo poznata, o životima haenyeo, njihovim pogledima na muškarce i u svijet iznimno turbulentnih vremena i snažnih emocija.

Jeju je velik kao trideset Manhattana. Memorijalna dvorana Kim Mandeok je izvor podataka o filantropkinji. Memorijalna dvorana Hangil izvor je podataka o pokretima protiv Japanaca na otoku. Otok se razlikuje od ostatka Koreje. Matrijahalna priroda otoka iskazuje se u tome što je dom deset tisuća duhova i božanstava.

Djevojčice Mi-ja i Young-sook žive na korejskom otoku Jejuu. Najbolje su prijateljice koje sanjaju kako će jednom postati haenyeo, žene koje rone da bi prehranile obitelj. Za Young-sook to je dio obiteljske tradicije već generacijama, a Mi-ja je pak siroče koja je zauvijek obilježena kao kći kolaboracionista.

Kad postanu djevojke Mi-ja i Young-sook pridružuju se ženskoj ronilačkoj zajednici. No i ne slute u kojem će ih smjeru životi odvesti. Njihove sudbine pratimo od tridesetih godina 20.stoljeća do početka 21. stoljeća, tijekom desetljećā burnih povijesnih zbivanja koja će staviti njihovo prijateljstvo na kušnju i dovesti ga do granice pucanja.

Hoće li se prijateljice pomiriti, hoće li Young – sook uspjeti oprostiti Mi-ji izdaju?

Njihov posao haenyeo je uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Lisa See je autorica niza romana: Sniježnica i tajna lepeza, Zaljubljena Peonija, Djevojke iz Šangaja, San o sreći… Organizacija kinesko – američkih žena imenovala ju je ženom godine 2001.