Noviteti hrvatske književnosti : generacija 80-ih

Sastavili smo listu najnovijih naslova hrvatske beletristike koje možete posuditi u našim knjižnicama. Ideja nam je predstaviti nešto mlađe autore, pa osim filtera kvalitete, naravno, i godine izdanja knjiga (2021.), ova lista ima još jedan zadani filter: svi autori/ce su rođeni 1980-ih godina prošlog stoljeća.

Ovo je naših 8 favorita od kojih su neki već duže na književnoj sceni, dok su drugi na nju tek zakoračili.

 

 Doručak / Dinko Mihovilović

 Iako nije u književnoj brašni, softverskom programeru Dinku Mihoviloviću ovo je drugi roman. Inspiriran romanom Kazua Ishigura   “Blijed pogled na bregove”u kojem pisac piše iz pozicije ženskog lika, Mihovilović donosi priču o Miji, ženi koja usprkos teškom   djetinjstvu želi živjeti normalnim građanskim životom, imati harmoničnu obitelj i svojoj djeci pružiti sve što ona nije imala. Međutim,   njezin sin Damjan je tinejdžer neprilagođenog ponašanja kojem prijeti odlazak u odgojnu ustanovu. Već na prvim stranicama   romana s Mijom se lako poistovjetiti i uvući  u obiteljsku dramu. Tjeskobno, mračno i pitko.

 

 

 

 

 

 Stjenice  / Martina Vidaić

 "Stjenice“  su drugi roman pjesnikinje i prozaistice Martine Vidaić koja je izdala i četiri zbirke poezije od kojih su neke nagrađene.

 Roman je napisan u obliku pisma prijateljici. Glavni lik je mlada arhitektica Gorana Hrabrov kojoj se nakon nesreće u kojoj je   stradao  njezin suprug svijet potpuno mijenja, a osjećaj krivnje i potreba za iskupljenjem čine od nje bjegunku iz njenog   dosadašnjeg života. Ostavlja sve što je godinama gradila i bez novca noćnim autobusom iz Zagreba bježi na obalu svojoj   mnogobrojnoj i nesložnoj obitelji koju je godinama zanemarivala zbog svoje karijere. Autorica gradi kompleksan i slojevit roman   vodeći svoju junakinju preciznim pripovijedanjem u egzistencijalnu potragu za vlastitim ja.

 

 

 

 

 Nepovredivo mjesto / Igor Ivko

 „Nepovredivo mjesto“ je  debitantska zbirka priča Igora Ivka, mladog varaždinskog književnika koji je svojim kratkim pričama već   ulazio u izbore književnih natječaja. Ova zbirka donosi dvadesetak priča podijeljenih u cikluse zanimljivih naslova: „Ja i moji“, „On i   njegovi“, „Mi i naši“, „Oni i njihovi“ te završni ciklus „Ljeto dolazi“. Priče emocionalno uvjerljivo donose sliku hrvatske svakodnevice   kroz likove bremenite nezadovoljstvom, nostalgijom tugom, siromaštvom, bijesom i nizom drugih negativnih stanja nastalih pod   pritiskom suvremene stvarnosti. Bogata u odabiru tema i načinu pripovijedanja zbirka „Nepovredivo mjesto“ zapažena je kao   emocionalno i literarno zrelo štivo.

 

 

 

 

Slani mrak : bilješke s otoka / Lora Tomaš

Prvi roman Lore Tomaš, indologinje, anglistice, prevoditeljice i novinarke, opisan kao "dokumentarno-fikcijska posveta životu na otoku", nastao je proučavanjem znanstvenih članaka i knjiga o otocima i terenskim istraživanjima otoka na kojima je autorica provodila sve svoje slobodno vrijeme tijekom nešto više od tri godine. Svoja iskustva i intervjue s mještanima spojila je u nekoliko likova i smjestila ih na imaginaran otok. U knjizi ne nailazimo ni na jedan lik koji nosi zaokruženu priču, već je to zbirka fragmenata ljudskih sudbina i osebujni životnih priča karakterističnih za male Jadranske otoke. Autorica u pomalo nadrealnom stilu slaže kolaž od svojih bilježaka, stvarnih likova, njihovih sjećanja i svoje mašte,  donoseći gustu atmosferu otoka koja mami na čitanje.

 

 

 

 

Zemlja bez sutona / Marija Andrijašević

Splićanki sa zagrebačkom adresom, Mariji Andrijašević, ovo je drugo književno ostvarenje. Za zbirku poezija „Davide, svašta su mi radila“ nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. g.

„Zemlja bez sutona“ roman je o renomiranoj biologinji Gloriji Suton koja je svoje djetinjstvo provela u dva splitska radnička kvarta i na Vrju, selu Sutona u Dalmatinskoj zagori, mjestu kojem se danas, između dva terenska rada, vraća. Ova proza poetskog senzibiliteta, između ostalog, posveta je tranzicijskom Splitu 90-ih godina i svim dobrim i vrijednim ljudima koji u njega koje desetljeće ranije došli, a isto tako, karakterno im sličnim, ali ipak tako različitim (sinovima i) kćerima što su iz Splita krenule dalje. Roman je to o hrabrosti, o ljubavi prema životu i borbi životu usprkos.

 

 

 

Petlja : roman / Franjo Janeš

Na početku romana stradanje mladića Sandra uvodi nas u priču o dvije obitelji koje imaju svoje svakodnevne probleme, a povezane su time što Sandrova majka Josipa šefuje Ani Uzelac, čiji je automobil viđen u okolici vikendice u vrijeme kada je Sandro stradao. „Petlja” ima pet poglavlja i svako poglavlje priča drugi pripovjedač, a zbog generacijskih, profesionalnih, moralni i etničkih razlika, svatko od njih priča  priču iz svoje perspektive. Tako se fabula iz priče u priču razvija, zapravo petlja, ali zahvaljujući autorovu stilu, dosta lako prati. Ishodište ovog romana je u Domovinskom ratu u kojem su Josipini i Anini muževi bili  na suprotnim stranama zbog svoje nacionalnosti i svojih obitelji.

Autoru, profesoru germanistike, ovo je već peti objavljeni roman.

 

 

 

Strah od kupine / Danijela Crljen

„Strah od kupine“ je obiteljski roman koji obuhvaća više od stotinu godina povijesti jedne splitske obitelji, priča o pet generacija žena Santrića i Kuzmanića, kojima su životne okolnosti i vlastite mogućnosti unutar njih krojile sudbinu. Radnja se odvija između 1908. i 2018. godine, a smještena je najvećim dijelom u Split i selo Žeževicu „Kupina“ je scenarij svake dalmatinske obitelji, njihovih međusobnih odnosa, njihovih tajni, bolesti, izbora. To je roman o ljubavi i roman o Splitu, njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima. Danijeli Crljen, Splićanki koja živi i radi u Dubrovniku, ovo je prvi roman, a po riječima njene urednice Julijane Matanović, to je roman koji će biti na ponos gradu u kojem je smješten najveći dio središnje priče. Dakle, Splitu.

 

 

 

 

Gušterov rep / Korana Serdarević

„Gušterov rep“  zbirka je od petnaest priča koje tematiziraju našu svakodnevicu. Međutim, baš se u toj svakodnevici oblikuju naše sudbine. Tako autorica od svakidašnjih situacija gradi velike priče za svoje likove, obične ljude koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u kaotičnom svijetu. Sve likove zatičemo u nekom traumatičnom trenutku koji potresa i dovodi u pitanje njihov identitet. „Mračne i optimistične, pune životnosti i realnosti, priče Korane Serdarević otkrivaju tajne svjetove naših susjeda, prijatelja, rođaka i nas samih.“

Korana Serdarević, spisateljica i gimnazijska profesorica, za svoje kratke priče osvojila je niz hrvatskih književnih nagrada i priznanja, a ovo joj je, uz roman „Eksperiment Irene Tot“, druga zbirka priča