Nevidljivi život Euridice Gusmao

Autor: Martha Batalha

Nevidljivi život Euridice Gusmao / Martha Batalha

Debitantski roman brazilske književnice Marthe Batalhe (1973.) prati dvije sestre od vremena njihove punoljetnosti u Rio de Janeiru 1940-ih. Guida je starija, samosvjesna i odlučna ljepotica, dok je Euridice mlađa i ozbiljnija. Guida očarava sina ugledne lokalne obitelji i ostaje trudna, ali njegovi roditelji ne odobravaju vezu i Guida ostaje sama s djetetom. Vidjevši što se događa s onima koji ne prihvaćaju namijenjene  im društvene uloge, Euridice postaje savršena domaćica, dobra žena i majka. Oštru inteligenciju i raznolike talente Euridice potiskuju njezini roditelji, a poslije sve njene preokupacije i strasti nailaze na neodobravanje njezinog supruga. 

“Jer, vidite, Euridice je bila iznimno darovita. Da su joj dali podrobne izračune, projektirala bi mostove. Da su joj dali laboratorij, izumila bi cjepiva. Da su joj dali prazne stranice, napisala bi klasike. Ali dali su joj prljave gaće koje je Euridice oprala vrlo brzo i dobro, nakon čega bi sjela na kauč gledajući u nokte i  razmišljajući o čemu da razmišlja. "

Prepun živahnog brazilskog duha i nezaboravnih likova, roman duhovito i ironično donosi mučne teme nasilja, marginalizacije, spolne, rasne i klasne nejednakosti, različitih predrasuda i ugnjetavanja.

Život Euridice Gusmao vrlo je sličan životu mnogih žena rođenih početkom 20. stoljeća, odgojenih da budu dobre supruge. U većoj ili manjoj mjeri nevidljivih žena, poput naših majki, baka i prabaka, ali i današnjih žena širom svijeta, a možda i nas samih...u većoj ili manjoj mjeri.