Morski psi : priča o posadi i brodolomu

Autor: Jens Bjørneboe

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Jens Bjørneboe norveški je romanopisac, esejist, dramatičar i pjesnik (1920 – 1976) kojeg  Karl Ove Knausgard u Mojoj borbi spominje kao najboljeg norveškog stilista i radikalnog kritičara svjetskog imperijalizma. Bjørneboe se smatrao anarhistom, filozofom i glasnogovornikom antiautoritarnih ideja zalažući se za društvo slobode i jednakosti. Vodio je buran, beskompromisni život, a ovisnost o alkoholu i duga razdoblja napada depresije dovela su ga do samoubojstva.

Na hrvatski je još prevedena njegova trilogija Povijest bestijalnosti  koja se bavi „problemom zla“, a  smatra se njegovim najzrelijim djelom.

Morski psi  je alegorijski roman čija se radnja odvija 1899. godine na barku Neptun na putu od Manile do Marseillea preko Rio de Janeira. Priča je ispričana glasom Norvežanina Pedera  Jensena, drugog brodskog časnika, kojeg možemo smatrati  glasom samog autora. Posadu broda čini tridesetak mornara i časnika različitih nacionalnost. Brod je simbol svijeta. Tijekom njihovog sudbonosnog putovanja na relativno malom brodu usred oceana pojavljuju se brojni sukobi među mornarima, između mornara i časnika, kao i među časnicima. Iako u priči ima nekoliko morskih pasa koji slijede brod, naslov romana simbolizira demone u čovjeku, odnosno brodsku posadu. Pobuna, brodolom, ribolov morskih pasa, delirij, snovi i borbe odvijaju se u dramatičnoj akciji koja postaje svojevrsno uprizorenje stoljeća koje je tek započelo.