Knjiga o moru

Autor: Morten A. Stroksnes

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Knjiga o moru: ili Umijeće lova na ogromnoga morskog psa iz gumenog čamca na otvorenom moru tijekom četiriju godišnjih doba / Morten A. Stroksnes

Preveo: Munib Delalić

Knjiga prati istiniti pokušaj autora da sa svojim prijateljem, slikarom Hugom Aasjordom, uhvati grenlandskog morskog psa - „grenlađanku“, jednu od najvećih i najzagonetnijih životinja u moru. No grenlandski morski pas nije poznat samo po svojoj veličini - njegovo meso sadrži otrov koji, kada se konzumira, izaziva halucinacije i stanje slično pijanstvu. Otuda i prijevod naslova Shark Drunk za englesko govorno područje.

Iako roman na površini predstavlja priču o dva čovjeka u ribolovu na morskog psa u fjordu sjeverne Norveške, autor temu obuhvaća mnogo šire. Knjiga obiluje zanimljivim povijesnim i znanstvenim činjenicama, filozofijama, mitološkim anegdotama i književnim referencama s temom mora. Pisac niže različite uspomene, događaje i teme - bavi se lokalnim morskim krajolikom, poviješću lokalne ribarske luke, pričama o duhovima mora, morskim životinjama, topologijom područja, dubinama oceana, evolucijskim putovima morskih pasa i ljudskih bića i još mnogo toga. Autor nam svoju opčinjenost morem pokušava prenijeti na sve moguće načine kako bismo shvatili njegovu ljepotu, vrijednost i važnost za budućnost našeg planeta.

Osim što je knjiga izazvala jako dobru recepciju kod publike i kritike, privukla je i pozornost aktivista za prava životinja. Naime, dva prijatelja u  lovu se koriste „starim metodama“ ribolova, što uključuje i raskomadano, trulo govedo, dugačke konope i lance. Jednom prilikom u ribolovu konop se prekinuo i morski pas je otplivao s udicom i lancem. Organizacija za zaštitu životinja NOAH, po izlasku knjige, prijavila je autora jer su smatrali da je životinja pretrpjela veliku patnju te da metode lova opisane u knjizi krše Zakon o dobrobiti životinja. Prijava je odbačena jer je utvrđeno da je metoda opisana u knjizi legalna.

Roman je u Norveškoj nagrađen s pet nagrada, uključujući i prestižnu nagradu Brage za publicistiku.

Ingrid Srdanović