Gospodar muha

Autor: William Golding

Čitateljski klub Bookun Libra: u prosincu čitamo „Gospodar muha“

Ovo blagdansko vrijeme obilježili smo još jednim sastankom članova čitateljskog kluba Bookun Libra. Knjiga koju smo odabrali za ovaj mjesec bio je klasik nobelovca William Goldinga „Gospodar muha“, distopijski roman o dječacima na pustom otoku, koji razotkriva mračnu stranu ljudske prirode.

Dojmovi za spomenutu knjigu su bili podijeljeni među čitateljicama, zato što je riječ o provokativnoj tematici izabranoj u ovo predblagdansko vrijeme. Ali suglasne smo u činjenici da je ovo književni klasik kojeg svatko treba pročitati.

U nastavku donosimo recenziju jedne od članica čitateljskog kluba „Bookun Libra“ na koju je roman ostavio pozitivan dojam:

„Željela bih javiti da sam Gospodara muha pročitala i da me se dojmio. Način na koji je autor 'iskoristio' djecu da oslika stanje tadašnjeg ratnog društva je zanimljiv. Uživala sam u njegovim opisima krajolika, pametnim razvojem likova i bila zgrožena šokantnim događajima među njima. Upravo zato, dajem knjizi svoju subjektivnu četvorku jer imam kući 8-godišnjaka i bilo mi je teško čitati što njegovi, iako izmišljeni, vršnjaci prolaze na pustom otoku. Kao zaključak, poruka autora da strah kojeg je „uglavio“ u Gospodaru muha od nas radi čudovišta svevremenski je primjenjiva, tako da i danas svjedočimo ružnim transformacijama koje strah prouzrokuje kod ljudi.

Ivana Slišković “

KALENDAR DOGAĐAJA