Fantomska bol

Autor: Marina Gudelj

 

Dostupnost knjige provjerite u katalogu 

„Fantomska bol“ prvijenac je Marine Gudelj proizašao iz nagrade "Prozak", kojeg je ova mlada splitska autorica osvojila 2018. godine za najbolji rukopis do 35 godina starosti.

Riječ je o zbirci od 16 kratkih priča koje se dotiču različitih ljudskih sudbina i životnih puteva koje su pritom odabrali. Autorica se u zbirci poigrava raznolikom tematikom u kojoj se može pronaći baš svaki čitatelj te progovara o neostvarenim snovima i strahovima s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju. Također sadrži i kratku priču „Vještica“ s kojom je mlada autorica osvojila ranije spomenutu nagradu.

Među kratkim pričama svakako valja izdvojiti (osim već navedene „Vještice“) i neke kao što su „Isti brojevi“, „Tetka Jelena“ i „Nepal“. U njima autorica kroz prizmu različitih likova govori o svakodnevnim borbama s kojima se svaki dan nosimo, kao što su očekivanja sredine za koje mislimo da ih trebamo ispuniti  i ono standardno „što će susjedi reći“.

Stoga, ako niste pretjerani ljubitelj opširnih romana i radije preferirate nešto jednostavnije što će vam barem nakratko odvratiti misli od svakodnevnice, „Fantomska bol“ je idealna knjiga za vas – bez teških rečenica i uljepšavanja stvarnosti, već prikaza stvari upravo takvih kakve jesu.

Katarina Sovulj