E knjiga: trilogija o Billu Hodgesu

Autor: Stephen King

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Uvijek je pravo vremena za nešto malo drugačije od majstora horora Stephena Kinga. Riječ je o trilogiji koja započinje s Gospodinom Mercedesom, slijedi Tko nađe njegovo, a završava s Posljednjom stražom.

U Gospodinu Mercedesu samotni vozač ukradenim Mercedesom vozi kroz gomilu ispred sajma poslova, usmrtivši osam osoba, a druge ranjavajući. Glavni junak priče nedavno umirovljeni detektiv Bill Hodges koji snosi veliku odgovornost u pronalasku krivca nakon što je primio pismo, vjerojatno od napadača, u kojem se najavljuje novi udar. Pripovijest skače naprijed-natrag između stajališta Billa Hodgesa i zanimljivog pogleda na um ubojice. Ova je knjiga uistinu uzbudljivo štivo za obožavatelje misterija Stephena Kinga. Gospodin Mercedes dobitnik je i nagrade Edgar za misterioznu fantastiku 2015. godine.

Tko nađe njegovo predstavlja novog negativca: Morrisa Bellamyja koji svoje frustraciju usmjerava na autora Johna Rothsteina, omiljenog mu pisac koji već dugo vremena nije ništa objavio. Nakon što ga je ubio, Morris Bellamy ga opljačka, a novac i neobjavljene rukopise sakrije. Nekoliko desetljeća nakon događaja, mladić Peter Saubers pronalazi skrivene rukopise pa na scenu dolazi detektiv Bill Hodges kako bi spasio Petera od nestabilnog ubojice prije nego što bude prekasno.

Treći i posljednji dio trilogije pod nazivom Posljednja straža vraća na scenu lika iz prvog djela, Bradyja Hartfielda, ubojicu koji je Mercedesom pokosio osmero ljudi. Gotovo šest godina u sobi 217 Klinike za traumatske ozljede mozga u regiji Lakes, Brady Hartsfield je u trajnom vegetativnom stanju. Potpuni oporavak čini se malo vjerojatnim za ludog počinitelja, ali Brady je itekako budan i svjestan i spreman  krenuti u novu vladavinu terora nad tisućama nevinih, vraški se osvetivši svima koji su mu stali na put, s umirovljenim policijskim detektivom Billom Hodgesom na samom vrhu te duge liste.

Renata Vojvodić

 

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

 

KALENDAR DOGAĐAJA