E knjiga: Rebecca

Autor: Daphne du Maurier

Preporuke dipl. knjižničara: Čitajte e-knjigu!

Posudite e-knjigu

Početna rečenica ovoga romana:“Sinoć sam sanjala da sam opet išla u Manderley“,naslućuje pomalo tajnovitu i jezivu atmosferu…Mlada i neiskusna djevojka sreće šarmantnog udovca u južnoj Francuskoj gdje se nalazi kao družbenica g-đe Van Hopper,udaje se za njega i odlazi na njegovo velebno imanje. Domaćica kuće je od početka neljubazna prema njoj, kao i ostala posluga,a suprug gospodin de Winter postaje nekako hladan i odbojan.

U romanu nećemo saznati ime mlade gospođe, koja je ujedno i glavni lik u romanu.Sve se zapravo vrti oko Rebecce, bivše gospođe de Winter koja je preminula davno i pod sumnjivim okolnostima. Protagonistica romana zapravo živi u njezinoj sjeni, ili si je samo tako umislila…Stvarnost je zapravo potpuno drugačija, i do druge polovine romana dolazi do potpunog obrata u samoj radnji.Romantičan na početku, dinamičnog zapleta, na kraju postaje triler.

Ovo djelo poznate autorice Daphne du Maurier (1907-1989) odiše starim glamurom, a prema njemu su snimljeni mnogi filmovi, pa čak i serija.Meni je osobno najdraža verzija Rebecce iz 1940.godine u režiji Alfreda Hickoka. Roman je zapravo spoj ljubavnog romana i trilera.Toplo preporučujem ljubiteljima i jednog i drugog žanra.

Mirjana Kaličanin, dipl. knjižničar

Posudba e-knjige

Sve o online upisu u knjižnicu

KALENDAR DOGAĐAJA