Da ti nije palo na pamet!

Autor: Sonja Smolec

Dostupnost knjige provjerite u katalogu 

Tematika ovog romana sasvim je drugačija od onih koje je objavila u posljednje tri godine. Neki od njenih naslova su: Halo, Zemlja zove Snježanu!, Malena i Klepetan, Marama s bubamarama, Moja sestra Sarah (knjiga je na natječaju Grigor Vitez za 2015. godinu izabrana među devet najljepših rukopisa za mlade), Tajna ima krila, Prva klupa do prozora (problemi mladih osoba s poremećajem prehrane), Moja polovica Mjeseca (socijalna tematika, problemi obitelji i društvenih mreža), ...

U obitelji koja već ima četvero djece uzrasta 10, 12, 14 i 15 godina, očekuje se prinova. Dvije starije djevojčice i njihov petnaestogodišnji brat, svi u pubertetu, teško se mire s viješću da će nakon toliko godina u kući biti mala beba. Roditelji se, naprotiv, vesele prinovi. Nakon prvih šest mjeseci noćnih mora, mali se drekavac polako uvlači u srca svojih sestara i brata.

Kako raste, tako rastu i nezgode koje su rezultat Grgurovih istraživanja. Na Badnjak im u goste dolazi ujak kojeg veoma rijetko viđaju. Poklone koje im je donio sve je šokirao jer bili su stvarno neobočni i neupotrebljivi. Međutim, na proljeće,  kako bi svoje nećakinje i nećaka bolje upoznao, odvodi ih na izlet u Gorski Kotar gdje za djecu koja se gotovo nikad ne miču iz grada, započinje urnebesna avantura. Odmak od svakodnevice svima je dobrodošao, a s ujakom Mislavom ne može biti dosadno. Ujak Mislav je uvijek bio čudan, toliko pametan, a još neoželjen. Međutim, sve njih će ujak iznenaditi. Hoće li djeca naučiti timski raditi? Kako će proći kampiranje? Saznajte!

Autorica govori o običnim i neobičnim stvarima koje se mogu događati u svakoj obitelji s puno djece. U obiteljima gdje se prepliće nekoliko malih života sa svim problemima i veseljima koje u sebi nose, život je velika avantura. Osim školaraca roman mogu pročitati i njihovi roditelji jer će se zasigurno pronaći u mnogim opisanim situacijama.