Bilježnica neizgovorenih stvari

Autor: Clare Pooley

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

S engleskoga prevela Lidija Lebinec

Clare Pooley diplomirala je na Newnham Colleagu i dvadesetak godina radila u marketingu. Kad je, potaknuta vlastitim problemom s alkoholom, započela pisati svoj blog postigla je golemi uspjeh i svoj dnevnik pretočila u knjigu The Sober Diaries. Bilježnica neizgovorenih stvari njezin je prvi roman inspiriran vlastitom odlukom da o iskreno govori o svome životu.

Kad na stolu, u svom kafiću, ugledaš blijedozelenu bilježnicu na kojoj piše „Bilježnica neizgovorenih stvari“ ni pretpostaviti ne možeš da će tebi i drugima utjecati na budućnost, život, stav itd. Potaknuta napisanom rečenicom: SVI LAŽU O SVOME ŽIVOTU. ŠTO BI SE DOGODILO DA ZA PROMJENU POČNEŠ GOVORITI ISTINU? Monica je odlučila i napisala svoju priču. Monica, vlasnica kafića odlučila je poduzeti nešto na temelju ispovijesti ekscentričnog slikara Julian Jessopa. Hazard u nju zapisuje priču o ovisnostima, o poteškoćama, usponima i padovima koje se trudi prevladati. Riley, mladi Australac u njoj piše o istini i vraćanju korijenima, a mlada, novopečena majka Alice o teškoćama majčinstva koje pokušava sakriti iza savršeno uređenih fotografija i objava na društvenim mrežama. Zanimljivi likovi napisanim riječima i svojim pričama osjećaju neku vrstu olakšanja podijelivši sve osjećaje u toj bilježnici.

I dok je bilježnica išla iz ruke i ruku, potaknuta iskrenošću drugih, nije ni mogla pomisliti da neka otkrića mogu uzdrmati njihovo prijateljstvo. 

Za autoricu je ovo i vrlo osobna priča jer kroz likove progovara je o svome životu u laži i o ovisnosti s kojom se borila. Kada je svoju priču podijelila sa svijetom počela je pisati blog o svim odabirima na putu kojim je krenula prema istini. Zahvaljujući tome je nastao ovaj roman u kojem je teškoće moguće pobijediti, laži se pretvaraju u istinu, a ljubav je tu iza ugla. Svi likovi iz romana koji iskreno govore o lažima stvaraju hrabru priču idealnu za ove predblagdanske hladne dane.