10 naslova po kojima je Netflix snimio popularne serije i filmove

Sigurni smo da je i Vas za vrijeme karantene zahvatila „Netflixomanija“ i da ste odgledali toliko filmova i serija koliko vjerojatno niste u cijelom svom životu. A isto smo tako sigurni i da niste znali kako je dobar dio njih zapravo nastao – po knjigama! Donosimo Vam 10 naslova koji su Netflixu poslužili kao podloga za neki od popularnih serija i filmova. Pa krenimo redom:

Odjel za djecu i mlade

Leigh Bardugo : Sjena i kost / Šest vrana (Grishaverse serijal)

    

Netflixova serija Shadow and Bone temeljena je na knjigama iz tzv. Grishaverse svijeta, kojeg je napisala američka autorica Leigh Bardugo. Serijal se sastoji od trilogije, čiji je prvi nastavak knjiga „Sjena i kost“ (preostala dva kod nas još nisu prevedena), te duologije iz istog svijeta, koju čine knjige „Šest vrana“ i „Izopačeno kraljevstvo“.

Netflixova serija od osam nastavaka zapravo je kombinacija knjiga „Sjena i kost“ te „Šest vrana“, a trenutno se snima i druga sezona.

Radnja knjige / serije odvija se u nekoć slavnoj i moćnoj kraljevini Ravki, koja je sada u ratu, okružena neprijateljima te podijeljena Sjenovitim Rasjedom - pojasom tmine koji je prepun opasnih čudovišta, poznatih kao volkre. Kada volkre usred Rasjeda napadnu skupinu kojoj pripada i vojnikinja Alina Starkov, ona oslobađa nevjerojatnu moć za koju nije znala da je posjeduje, te uskoro postaje pripadnicom Griša – magične elitne jedinice koju predvodi zagonetni Mračnjak.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu 

 

Lemony Snicket : Niz nesretnih događaja (serijal)

„Niz nesretnih događaja“ serija je od trinaest knjiga koju je napisao Daniel Handler (pod pseudonimom Lemony Snicket), a u Hrvatskoj ih je dosad prevedeno sedam. Radnja knjiga vrti se oko troje siročadi – Violete, Klausa i Sunčice Baudelaire, kojima roditelji poginu u požaru te skrb o njima preuzima njihov daljnji rođak, grof Olaf. Problem je u tome što se Olaf zapravo želi domoći njihovog bogatstva i zbog toga se pokušava riješiti nerazdvojnog trojca, kao i svakog njihovog potencijalnog skrbnika.

Serijal je iznjedrio popularnu Netflixovu seriju s Neilom Patrickom Harrisom u ulozi grofa Olafa, a 2004. godine je snimljen i film s Jimom Carreyjem u spomenutoj ulozi.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

 

Asher, Jay : Trinest razloga

Dva tjedna nakon samoubojstva Hannah Baker, njezin školski kolega Clay Jensen na kućnim vratima pronalazi paket. U njemu se nalazi sedam audiokazeta sa sveukupno trinaest snimki, a sadrže razloge koji su mladu djevojku natjerali na samoubojstvo.

Netflixova serija 13 Reasons Why („Trinaest razloga“) temeljena je na istoimenoj knjizi autora Jaya Ashera, a bavi se problematikom samoubojstva - iznimno osjetljivom temom za mlade u teen godinama.

 

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

Han, Jenny : Dečki koje sam voljela

„Dečki koje sam voljela“ autorice Jenny Han popularni je roman za mlade, koji je poslužio Netflixu kao podloga za film To All the Boys I've Loved Before iz 2018. godine.

Glavni lik romana – djevojka Lara Jean, proživljava svoje prve ljubavne zavrzlame i o svemu tome piše pisma, upućena dečkima u koje je bila zaljubljena. Pisma sadrže sve ono što im se u stvarnom životu nikada nije usudila reći, a problem nastane kada iznenada počnu stizati onima kojima su i bila namijenjena.

 

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

Odjel za odrasle

Tevis, Walter : Damin gambit

Ova iznimno popularna serija zapravo je ekranizacija bestselera iz 1983. godine autora Waltera Tevisa.

Nakon što joj majka pogine u prometnoj nesreći, osmogodišnja Beth Harmon biva smještena u sirotište, u kojem se odgajatelji služe tabletama kako bi djecu držali pokornima. Jednoga dana Beth uoči kako školski domar, gospodin Shaibel, igra šah te ga uspije nagovoriti da ju poduči. Zahvaljujući svojim vještinama vizualizacije, kao i tabletama o kojima uskoro postaje ovisna, Beth postaje talentirana šahistica.

 

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

Quinn, Julia : Vojvoda i ja (Bridgerton)

Prva sezona Netflixove serije Bridgerton ekranizacija je romana „Vojvoda i ja“ autorice Julie Quinn. Spomenuti roman prvi je naslov iz serije romana o obitelji Bridgerton - kojih je sveukupno čak osam, a svaki se roman bavi jednim od braće ili sestara iz te obitelji. S obzirom na ovu činjenicu, za pretpostaviti je kako će se ova Netflixova serija (osobito popularna među pripadnicama ljepšega spola) još dugo vremena prikazivati.

„Vojvoda i ja“ prati ljubavnu priču između Daphne Bridgerton, najstarije kćeri ove ugledne obitelji i Simona Basseta, novog vojvode od Hastingsa. Dok se Simon nema namjeru uopće ženiti, Daphne se s druge strane žarko želi udati i zasnovati veliku obitelj. Ako želite znati kako se povezao ovaj naizgled nespojivi par, posudite knjigu u knjižnici (ili čak aplikaciji ZaKi Book!) i utažite svoju znatiželju.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

 

Sapkowski, Andrzej : Posljednja želja : [prvi dio Sage o vješcu]

„Posljednja želja“ prva je knjiga iz Sage o vješcu pisana u formi šest kratkih priča, od kojih svaka prati glavnog lika – Geralta, na nekoj od njegovih avantura. Serijal je proizašao iz pera Andrzeja Sapkowskog, poljskog autora epske fantastike, koji inspiraciju za svoje priče crpi ne samo iz slavenske mitologije, već i poznatih bajki. Osim što je njegov serijal inspirirao nastanak igrice The Witcher, adaptiran je i u istoimenu popularnu Netflixovu seriju, u kojoj je glavnog protagonista majstorski utjelovio Henry Cavill.

Toss a Coin to Your Witcher… :)

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

Hannah, Kristin : Ulica krijesnica

„Ulica krijesnica“ bestseler je poznate američke autorice Kristin Hannah, koji govori o Tully i Kate – prijateljicama iz mladosti koje su karakterno potpuno različite jedna od druge. Dok Kate živi u skladnoj obitelji, Tully stanuje s bakom zbog složene obiteljske situacije, a kad baka umre, ona preseli Kateinim roditeljima. Roman prati njihov međusobni odnos i prijateljstvo te uspone i padove, a ove godine adaptiran je u Netflixovu seriju od 10 epizoda, s Katherine Heigl i Sarah Chalke u glavnim ulogama.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

 

 

 

Kesey, Ken : Let iznad kukavičjeg gnijezda

Kultni roman Kena Keseyja prati život Randla Patricka McMurphyja, kriminalca koji se pravi da je neuračunljiv te je zbog toga iz zatvora prebačen u psihijatrijsku ustanovu. Osim McMurphyja i Poglavice Bromdena – „nijemog“ pripovjedača romana, jedan od ključnih likova je i „čudovište bez srca“ – sestra Ratched, glavni antagonist romana.

Godine 1975. Miloš Forman snimio je istoimeni film s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u ulogama McMurphyja i čudovišne sestre, koji je osvojio svih pet glavnih Oscara, a 2020. godine pod redateljskom palicom Ryana Murphyja, Netflix je snimio i seriju „Ratched“ u kojoj je Sarah Paulson utjelovila naslovnog lika. Serija je svojevrsni prequel filma.

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

 

 

 

Pinborough, Sarah : Ne vjeruj svojim očima

Louise Barnsley samohrana je majka koja jedne večeri u baru upoznaje Davida Fergusona, čovjeka koji je krajem večeri neočekivano poljubi. Uskoro otkriva da je upravo on njezin novi šef, k tome još i oženjen i koji unatoč tome i dalje gaji osjećaje prema Louise. Situaciju dodatno zakomplicira Davidova supruga Adele, s kojom se Louise na koncu i sprijatelji.

„Ne vjeruj svojim očima“ triler je o tajnama jedne obitelji i zamršenom ljubavnom trokutu, koji ulazi duboko u čovjekovu psihu dok čitatelja cijelo vrijeme drži u neizvjesnosti. U veljači ove godine na Netflixu je premijerno prikazana serija Behind her eyes temeljena na ovom romanu.

 

Dostupnost knjige provjerite u katalogu