10 društvenih igara

10 društvenih igara u slučaju ne-daj-bože-novog lockdowna (ili izolacije) 

Nažalost se nalazimo u takvom razdoblju kada je, radi naše vlastite sigurnosti, moguće staviti cijeli grad u karantenu ili kada je pojedinac primoran otići u izolaciju kako ne bi zarazio svoje najbliže. Stoga smo za Vas pripremili popis od 10 popularnih društvenih igara koje će Vam pomoći da lakše prebrodite vrijeme provedeno kod kuće i koje će biti zabavne ne samo za Vas, već i za članove vaše obitelji. Pa krenimo!

Azul

Azul je popularna društvena igra koju je dizajnirao Michael Kiesling. Temelji se na poznatim portugalskim pločicama zvanim azulejos, a igrača stavlja u ulogu umjetnika koji postavlja pločice, kako bi ukrasio zidine kraljevske palače Evore. Igra se tako da igrači skupljaju setove pločica istih boja, a kada uspiju posložiti čitav redak na svojoj igraćoj ploči, igra završava i broje se bodovi. Pobjednik je igrač koji ima najviše bodova.

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-4

Vrijeme za igru: 30-45 minuta

Dob: 8+

Provjerite dostupnost (link)

 

Carcassonne

Carcassonne je tzv. tile-based igra, koja se sastoji u izvlačenju i postavljanju pločica sa srednjovjekovnim krajobrazom. Ime je dobila po istoimenom gradu u južnoj Francuskoj, poznatom po svojim srednjovjekovnim zidinama. Pločice koje se izvlače moraju biti postavljene tako da svi elementi budu spojeni, a sam igrač odlučuje hoće li na njih postaviti svog sljedbenika – popularno nazvanog Meeple. Kad se sve pločice postave, slijedi bodovanje u kojem Meeplovi donose vlasnicima bodove. Pobjednik je igrač s najviše osvojenih bodova.

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-5

Vrijeme za igru: 45 minuta

Dob: 8+

Provjerite dostupnost (link)

 

Catan

Iako je objavljena prvi put 1995. godine, igra Catan u Hrvatskoj je dosegla veću popularnost tek unazad nekoliko godina. Riječ je o strateškoji igri u kojoj je glavni cilj gradnja cesta, naselja i gradova, za koje su potrebni određeni resursi. Dobivanje resursa ovisi o položaju naselja na igraćoj ploči, a igra završava kada prvi igrač skupi deset bodova.

Ostale informacije:

Broj igrača: 3-4

Vrijeme za igru: 90 minuta

Dob: 10+

Provjerite dostupnost (link)

 

 

Mysterium

Mysterium je kooperativna igra rješavanja misterije, u kojoj svi igrači ili pobjeđuju ili gube zajedno. Vila Grofa od Warwicka poprišteje tragične smrti muškog sluge, koja ostaje neriješena već gotovo 30 godina. Stoga je cilj igre otkriti tko stoji iza smrti spomenutog sluge, čiji duh sada uhodi vilu.

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-7

Vrijeme za igru: 42 minute

Dob: 10+

Provjerite dostupnost (link)

 

Pandemic

Baš kao i Mysterium, i Pandemic je kooperativna igra u kojoj svi sudionici pobjeđuju ili gube zajedno! Naime, igrači udružuju snage kako bi se borili protiv četiri virusa koja se istovremeno pojavljuju diljem svijeta, i to na način da preuzimaju uloge specijalista koji pokušavaju spriječiti širenje zaraze. Igra završava na sljedeće načine: ako igrači uspiju pronaći lijek za sve bolesti (pobjeda) te ako se bolest proširi ili ako u igri prođe previše vremena (poraz).

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-4

Vrijeme za igru: 60 minuta

Dob: 10+

Provjerite dostupnost (link)

 

 

Odjel multimedije

Codenames

Dva suparnička spymastera znaju tajne identitete 25 agenata, a njihovi suigrači znaju agente samo prema njihovim ˝code name˝-ovima. Stoga se dva tima natječu u tome tko će prvi stupiti u kontakt sa svim svojim agentima i to na način da spymasteri daju po jedan trag, dok njihovi suigrači pokušavaju pogoditi riječi ili pravu boju, pritom izbjegavajući one koji pripadaju protivničkom timu.

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-8

Vrijeme za igru: 15 minuta

Dob: 14+

Provjerite dostupnost (link)

 

 

7 wonders

7 Wonders je društvena igra kartama, u kojoj veliku važnost imaju i vaši susjedi u igri. 

Dok neke karte imaju trenutni efekt, druge vam osiguravaju bonuse i nadogradnje. Također, određene karte osiguravaju popuste pri budućim kupovinama, a neke i vojnu moć kojom ćete nadjačati svoje susjede.

U ovoj igri, svaka se karta odmah po odabiru i odigrava, tako da znate koje karte uzimaju vaši susjedi i na koji način njihov izbor može utjecati na vas.

Ostale informacije:

Broj igrača: 3-7

Vrijeme za igru: 30 minuta

Dob: 10+

Provjerite dostupnost (link)

 

Dixit

Dixit je igra asocijacija s kartama, koja će vas potaknuti na malo mašte i kreativnosti. Sastoji se od 84 predivne karte te pločica za glasanje u igri.

Igra se na način da svaki igrač dobije jednak broj karata, a zatim ona osoba čiji je red odabere jednu kartu iz svog špila, kaže na što je asocira te je spusti na stol, ali tako da je drugi ne vide. Može biti riječ o filmu, pjesmi, crtiću, osobi, uspomeni i sl., odnosno što god vam padne na pamet u tom trenutku. Zatim i drugi igrači spuste svoje karte koje ih asociraju na rečenicu koju je prvi igrač rekao, nakon čega se sve karte pomiješaju i otvore. Zatim svi igrači glasanjem pokušavaju pogoditi o kojoj je karti zapravo bila riječ.

Ostale informacije:

Broj igrača: 3-6

Vrijeme za igru: 30 minuta

Dob: 8+

Provjerite dostupnost (link)

 

Sagrada

Sagrada je logička društvena igra koja vas stavlja u ulogu umjetnika, a koji se natječe s ostalim igračima tko će stvoriti najljepši vitraj bazilike Svete obitelji.

Vaše staklene djeliće čine kockice različitih boja i nijansi, a boje i nijanse predstavljaju određenu vrijednost na kocki (npr. manji broj predstavlja svjetliju nijansu). Igrači kocke moraju postavljati prema određenim pravilima na svoju kartu prozora, te ne smiju nikada imati spojene kockice iste boje ili vrijednosti.

Nakon 10 krugova, igrači zbrajaju bodove te pobjeđuje onaj koji je skupio najveći broj bodova!

Ostale informacije:

Broj igrača: 1-4

Vrijeme za igru: 30-45 minuta

Dob: iznad 10 godina

Provjerite dostupnost (link)

 

Ticket to ride : Europe

Ticket to Ride iznimno je popularna igra za 2-5 igrača, čiji je glavni cilj povezati gradove željezničkim rutama (a koje se grade nizanjem plastičnih vagona).

Igrači na početku igre odabiru po nekoliko skrivenih kartica na kojima su navedeni gradovi koje moraju povezati (npr. Barcelonu i Moskvu). Svaka ruta nosi određene bodove, dok udaljenije rute nose više bodova od onih kraćih. Igrači svoje rute drži u tajnosti do kraja igre – uspješno završene rute na kraju igre donose bodove, a nedovršene ih oduzimaju, što znači da igrač može ići "na sigurno" slažući kraće rute, ali isto tako može riskirati s duljim i atraktivnijim rutama.

Ostale informacije:

Broj igrača: 2-5

Vrijeme za igru: 45 minuta

Dob: 8+

Provjerite dostupnost (link)