Primopredaja bibliobusa Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split

U sklopu EU projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ UP.02.1.1.15.0046 Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Splitsko-dalmatinska županija nabavile su bibliobus vrijednosti 377.799,79 EUR odnosno 2.846.532,50 HRK s PDV-om od tvrke AUTOBUS d.o.o. Radna isporuka pokretne knjižnice – bibliobusa održana je u četvrtak, 12. siječnja 2023. u prostorima te garaži tvrtke PROMET Split d.o.o. u Kopilici u Splitu. U primopredaji su sudjelovali predstavnici naručitelja, partnera i ugovaratelja. Veliku pomoć procesu primopredaje pružili su domaćini – PROMET Split i njegovi zaposlenici s velikim iskustvom primopredaja autobusa.

Opremanjem pokretne knjižnice – bibliobusa želi se povećati dostupnost materijala poput knjižne građe te omogućiti razvoj čitalačkih kompetencija ciljanih skupina: osoba mlađih od 25 godina, osoba starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije. Sukladno potrebama navedenih skupina u tijeku je definiranje mreže stajališta te satnica dolaska bibliobusa na lokacije za koje je iskazan interes, a sve kako bi se potaknulo socijalno uključivanje ciljanih skupina u lokalnu zajednicu te promicanje jednakih mogućnosti pristupa znanju.

Bibliobus je marke IVECO,  a riječ je o CROSSWAY LINE modelu dužine 12 metara. Nadograđen je u skladu sa Standardom za Narodne knjižnice Republike Hrvatske te ima ugrađenu i rampu za osobe s invaliditetom, ali i tendu za aktivnosti na otvorenom. U pripremi je naljepnica za bus te opremanje inventara i nabava multimedije, a sređuje se i prostor u knjižnici Trstenik gdje je planirano garažiranje bibliobusa za vrijeme dok nije na terenu. Svečano predstavljanje i prvi obilasci potencijalnih lokacija očekuju se sredinom veljače ove godine.