Marulićevi čarozezi

Marulićevi čarozezi

“Marulićevi čarozezi” čitateljski je klub Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

Osnovan je 2022. godine, a prvi sastanak je održan 20. travnja iste godine te broji čak 12 članova u dobi od 13 do 18 godina starosti, a vodi ga djelatnica Odjela Katarina Sovulj. Ime kluba nastalo je kao kombinacija riječi Gradske knjižnice Marka Marulića Split i prodavaonice psina iz serijala o Harryju Potteru “Weasleyjevi čarozezi”. Iako sam naziv kluba mahom implicira na fantastiku i članovi su većinom i ljubitelji spomenutog žanra, u razdoblju od godine dana upoznali su se s lepezom raznolikih žanrova, pa su se tako čitale knjige i iz područja znanstvene fantastike, krimića i horora te tzv. problemske i teen knjige.

U nekoliko navrata su i članovi kluba samostalno vodili sastanak te je postala praksa da nakon gotovo svake pročitane knjige napišu i recenziju za web stranice naše Knjižnice. Na taj način se potiče razvijanje njihovih vještina pisanja i pismenog izražavanja, kao i razvijanje kritičkog razmišljanja.

Naslovi za čitanje najčešće se biraju zajedničkim dogovorom ili ih u rjeđim slučajevima predlaže i bira voditeljica kluba. Pomnim odabirom naslova nastoji se poticati raznolikost žanrova i upoznavanje s različitim kulturama, kao i čitanje onih naslova koji su iz nekog razloga stekli status kultne knjige.

U razdoblju od godine dana i šest mjeseci, čitateljski klub Odjela za djecu i mlade povećao se za još 4 člana te postoji mogućnost da zbog povećanog interesa taj broj dodatno naraste!

Također, u spomenutom razdoblju pročitali smo čak 20 knjiga i ne mislimo stati na tome! A u nastavku možete vidjeti i koje smo to knjige pročitali tijekom posljednjih 18 mjeseci. Pa krenimo redom:

 1. Lemony Snicket (pseudonim autora Daniela Handlera) – Niz nesretnih događaja: Loš početak
 2. Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes i likovi plesača
 3. Rick Riordan – Percy Jackson i Olimpijci: Kradljivac gromova
 4. Ann Brashares – Sestre po trapericama
 5. James Dashner – Labirint: nemogući bijeg
 6. Roald Dahl – Fantastični gospodin Lisac
 7. Sara Pennypacker – Pax
 8. Diana Wynne Jones – Howlov putujući dvorac
 9. Cody MacClain Brown – Propuh, papuče i punica
 10. Knjiga po izboru (svatko od članova predstavio je svoju omiljenu knjigu ili knjigu koju je pročitao tijekom praznika)
 11. Sue Townsend – Tajni dnevnik Adriana Molea
 12. Agatha Christie – Iskričavi cijanid
 13. R. L. Stine – knjiga po izboru (svatko od članova izabrao je različitu knjigu)
 14. Neil Gaiman – Koralina
 15. Magdalena Mrčela – Između
 16. Agatha Christie – knjiga po izboru (svatko od članova izabrao je različitu knjigu)
 17. Katherine Paterson – Most u Terabithiju
 18. J. R. R. Tolkien – Gospodar prstenova
 19. C. S. Lewis – Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar
 20. Christiane F. – Mi djeca s kolodvora Zoo

Knjiga koju smo izabrali za mjesec studeni je iznimno popularni roman „Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure“ autorice Holly Jackson, nakon koje će se čitati i kultna „Kradljivica knjiga“Markusa Zusaka.