Marulićevi čarozezi

Marulićevi čarozezi

“Marulićevi čarozezi” čitateljski je klub Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

Osnovan je 2022. godine, a prvi sastanak je održan 20. travnja iste godine te broji čak 12 članova u dobi od 13 do 18 godina starosti, a vodi ga djelatnica Odjela Katarina Sovulj. Ime kluba nastalo je kao kombinacija riječi Gradske knjižnice Marka Marulića Split i prodavaonice psina iz serijala o Harryju Potteru “Weasleyjevi čarozezi”. Iako sam naziv kluba mahom implicira na fantastiku i članovi su većinom i ljubitelji spomenutog žanra, u razdoblju od godine dana upoznali su se s lepezom raznolikih žanrova, pa su se tako čitale knjige i iz područja znanstvene fantastike, krimića i horora te tzv. problemske i teen knjige.

U nekoliko navrata su i članovi kluba samostalno vodili sastanak te je postala praksa da nakon gotovo svake pročitane knjige napišu i recenziju za web stranice naše Knjižnice. Na taj način se potiče razvijanje njihovih vještina pisanja i pismenog izražavanja, kao i razvijanje kritičkog razmišljanja.

Naslovi za čitanje najčešće se biraju zajedničkim dogovorom ili ih u rjeđim slučajevima predlaže i bira voditeljica kluba. Pomnim odabirom naslova nastoji se poticati raznolikost žanrova i upoznavanje s različitim kulturama, kao i čitanje onih naslova koji su iz nekog razloga stekli status kultne knjige.